promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Évadzáró társulati ülés a Miskolci Nemzeti Színházban
Borítókép:  promotions.hu
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több mint száznegyvenezer néző, pozitív nézői és szakmai visszajelzések, fesztiválmeghívások – így foglalható össze a Miskolci Nemzeti Színház 195. évada. A május 31-én megtartott társulati ülésen a művészeti tanács tagjai összegezték az évad eredményeit és átadták a legjobbnak ítélt művészek és színházi munkatársak díjait.

Az idei évad sikerét a számok is mutatják: május 5-től már 3400 bérletet váltottak (762-vel többet, mint az előző évad azonos időszakában). A 2018-2019-es évadban összesen 557 előadást tartottak, ebből közel 80 tantermi előadás volt (Pályaválasztás, Klamm háborúja). Ami a nézőszámot illeti, meghaladták a tavalyit, hiszen idén közel száznegyvenháromezer néző volt, beavató és tantermi előadásokkall együtt ez a szám pedig csaknem száznegyvennyolcezer. A társulat tagjai számos szakmai elismerésben részesültek ebben az évben, a színház előadásai pedig minden fontos fesztiválra meghívást kaptak.

Béres Attila igazgató beszédében elmondta, az embereket a közösség határozza meg:

„Sokszor azt gondoljuk, a különbözőségeink határoznak meg minket. Van azonban egy hely itt Miskolcon, ahol keddtől szombatig, este hét és tíz óra között összegyűlik sok-sok ember, akik együtt kacagnak, együtt fojtják vissza a lélegzetüket, együtt tapsolnak. Őket nem a különbözőségeik határozzák meg, hanem a közösség. A miskolci teátrum a régió kulturális zászlóshajója; több »színházat« is egyesít a miénk: kínálunk operát, művész előadásokat, balettet, musicalt, operettet. Ez nálunk mind egy színházban egyesül, és ahogy az elmúlt években, úgy ezután is igyekszünk a sokszínűség jegyében működni és minden társadalmi réteget és korosztályt elérni művészeink tiszteletteljes és alázatos munkája révén, melyet ezúton is nagyon köszönök.”

Nagy Réka, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának kulturális, marketing és kommunikációs főosztályvezetője úgy fogalmazott, az országos díjak és elismerések a színház munkáját minősítik:

„A városvezetés részéről az üzenet egyszerű: Miskolc rendkívül büszke a színházára, hiszen a színház elismertsége a város elismertségét is segíti.”

Számos díjat is átadtak az évadzárón. Kalászdi András gondnokságvezető, aki immár 48 éve tagja a teátrumnak, a Miskolci Nemzeti Színház Örökös tagjai lett. Az évad művészeit a színház dolgozói választották ki ebben az évben. A kollégák elismerését ebben az évadban Harsányi Attila érdemelte ki. A díj mellé a MOL PETROLKÉMIA Zrt. anyagi támogatása jár, valamint – az előző évadokban indult kezdeményezést folytatva – a Miskolc Autó felajánlásában egy MINI Countryman gépjármű, amelyet két hónapon keresztül rendelkezésére bocsát a márkakereskedés.

Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. vezérigazgatója és családja évek óta a Miskolci Nemzeti Színház támogatói. Idén két színművészt díjaztak, Máhr Ági színművésznőt és Szegedi Dezső színművészt. Az évad legjobb énekkari művésze Osváth Tibor lett, a zenekaré pedig Barba Péter. Az évad legjobb balettművésze idén Dragos Dániel lett. Az Észak-Magyarország, a Borsod Online és a színház elindított egy közös online szavazást is, ahol Gáspár Tibort választották meg az év színészének, az Ünnep pedig az évad előadása címet érdemelte ki. Az elmúlt évek hagyományát követve a Művészeti Tanács is díjazza a színházi dolgozókat. Ebben az évadban Guzi Emese művészeti titkár vehette át a kitüntetést. A két éve alapított Spiritus-díjat – amelyet a színház vezetősége ítél oda egy kiemelkedő munkát végző munkatársnak – idén Csontos Nándorné könyvelő érdemelte ki.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás