
Sokkot kaptak a vendégek mikor meghallották a hekk árát, példátlan összegbe került
Olvass tovább...
Kiírták Németországban, hogy mennyi a lángos, lehidaltak tőle.
A lángos a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb street food étele. Története az otthoni kenyérsütés hagyományához nyúlik vissza: eredetileg a kemencében sült kenyér előtti első adag tésztából készítették, amit a kemence szájában, nyílt láng fölött sütöttek meg, innen ered a neve is, a korabeli időkben lángkenyérnek is hívták.
A 20. század folyamán a lángos igencsak kinőtte magát kis hazánkban és a piacok, fürdők, fesztiválok ikonikus ételévé vált. A hagyományos változatot olajban sütik ki, állagáról azonban megoszlanak a vélemények: van aki szerint a ropogós, míg mások szerint a felpuffadt rész a legfinomabb, ezek aránya pedig vendéglátóhelyenként változik, így nem született még arról egységes vélemény, hogy hol a legfinomabb a lángos. A legnépszerűbb feltétek közé tartozik a fokhagyma, a tejföl, a reszelt sajt, de sok helyen kínálnak sonkás, kolbászos, sőt manapság már édes, lekváros vagy Nutellás verziót is.
Olvass tovább...
Egy Németországban megrendezett nyári fesztivál látogatóinak nem mindennapi élményben volt részük, különösen azoknak, akik már jártasak a magyar gasztronómiában.
Nem meglepő: a lángos már hosszú évek óta kedvelt fogás nemcsak hazánkban, hanem külföldön is egyre népszerűbb. A fesztivál standján többféle változat közül választhattak az érdeklődők: szerepelt a kínálatban sima, fokhagymás, tejfölös, sajtos, valamint sonkás-szalámis lángos is, ám mindezt nem épp a hazai árakon kínálták. Az egyszerű, feltét nélküli lángosért 6,50 eurót kértek el, ami a jelenlegi, körülbelül 400 forintos euróárfolyammal számolva nagyjából 2600 forintnak felel meg. A fokhagymás változat ára 8 euró volt (3200 Ft), míg a legnépszerűbb tejfölös-sajtos kombóért már 9,50 eurót, azaz majdnem 3900 forintot kellett fizetni. A legdrágább tétel a fokhagymás-tejfölös-sonkás-sajtos lángos volt, amely elérte a 10,50 eurós, azaz közel 4200 forintos árat.
Olvass tovább...
A költségek sem elenyészőek: a helypénz, a bérleti díj és a munkaerő indokolják a magas árat, de a magyar vendégek számára mégis sokkoló lehet egy olyan ételért ennyit fizetni, amelyet otthon jóval olcsóbban vásárolhatnak meg. Ráadásul sok hazai vásárló már az itthoni árakat is magasnak tartja, így a németországi árlista szomorú meglepetésként hatott a látogatókra.
A fesztivál standján dolgozó eladók szerint az árakat a német piac sajátosságaihoz kellett igazítani. A bérköltségek, a nyersanyag és az engedélyek nem ingyen vannak, így nem meglepő, hogy egy lángosért akár több mint 10 eurót is elkérnek. A magyar látogatók ennek ellenére azért vásároltak, a beszámolók szerint bőven fogytak a lángosok.
Forrás: Pénzcentrum