promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Teljes a meglepetés, ez a magyarok húsvéti sláger élelmiszere

Teljes a meglepetés, ez a magyarok húsvéti sláger élelmiszere

Borítókép:  Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Nem a kézenfekvő válasz a megfejtés.

A tányér mellől a főszerepbe

Ha valaki pár éve azt mondja, hogy a húsvét egyik legkeresettebb élelmiszere nem a sonka, nem a tojás, hanem a torma lesz, valószínűleg legyintünk. Aztán jön a valóság: polcokat söprő vásárlók, üzemek, ahol éjjel-nappal dolgozna. A torma ma már nem csak köret, hanem húsvét igazi sztárja.

Jól mutatja ezt az is, hogy egyre többféle változatban lehet kapni: a klasszikus ecetes mellett ott a tejszínes, a birsalmás, sőt vannak, akik mangóval vagy céklával is kísérleteznek.

Régi íz, új szokások

A tormához sokáig ünnepi alkalmak tapadtak: húsvét, disznótor, vasárnapi rántotthús. Aztán jött a grillkultúra, meg az újhullámos gasztroforradalom, a torma pedig szép lassan, kitartó munkával bekerült a nyári menükbe is. Egy jó tormás szósz mellé már nem kell feltétlenül sonka - elég egy sült kolbász vagy egy grillezett zöldség és kész is a nyárias verzió.

Az iparági szakértők szerint ez azt jelenti, hogy a tormaszezon már rég korlátozódik márciusra és áprilisra. A petőfiszállási Kiss Torma Kft. vezetője, Kiss Jenő is megerősíti: a szezon kitolódott, a kereslet stabil, a fogyasztók pedig egyre nyitottabbak az új ízekre.

Régi hagyomány, új kihívások

Kiss Jenő nem a levegőbe beszél. cége, a Kiss Torma Kft. 33 éve működik családi vállalkozásként. A rendszerváltás előtti időszak termelőszövetkezeti gyökereiből nőtte ki magát, ma pedig már egy jól felszerelt, korszerű feldolgozóüzemként szolgálja ki a növekvő igényeket. A vállalkozásban az évek során apáról fiúra szállt a staféta: Kiss Jenő bízik benne, hogy ez így marad a jövőben is.

A legfőbb cél a folyamatos fejlesztés és gépesítés - ez ma már elengedhetetlen, hiszen egyre nehezebb megbízható munkaerőt találni. A piac is gyorsan változik: új szereplők jelennek meg, sokszor irreálisan alacsony árakkal próbálnak betörni, majd néhány év után eltűnnek.

A torma viszont továbbra is tartja magát, sőt, immár a húsvét legnépszerűbb étele - ráadásul most már az is kiderült, hogy nem csak ekkor fogyasztjuk szívesen.

A húsvéti házi torma készítésének titka:

forrás: baon