promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Erről elfelejtettek szólni, kiderült a dubaji csoki titkos összetevője

Erről elfelejtettek szólni, kiderült a dubaji csoki titkos összetevője

Borítókép:  Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc
Promotions

Meglepetés, de az egyik híres allergén miatt olyan különleges ez a finomság.

Sok olyan gasztronómiai különlegesség van a világon, amelynek hozzávalói, vagy éppen anyaghányada és receptje szigorúan őrzött titoknak számít. Ilyen a Coca-Cola vagy a rivális Pepsi, vagy a teljesen meghatározhatatlan másik üdítő, a Dr. Pepper. Sokan sok pénzt fizetnének alighanem a KFC pácolási és fűszerezési titkáért is. Ezekhez hasonlóan körmönfont édesipari készítmény, az először Dubajban készített, és ezáltal nevet is kiérdemlő dubaji csokoládé is.

A hírek szerint a dubaji csoki már pár éve létezik a hercegségben, azonban csak a tavalyi évben fedezte fel azt a nagyvilág is videós influenszereknek köszönhetően. A hatalmas őrület felkapta a vállára a csokoládé hírnevét, és olyan slágerré emelte a 2024-es esztendő második felére, hogy több multi is azt kezdte el árusítani. Sőt, egyes hazai statisztikák szerint a diszkont áruházláncok karácsony előtt több dubaji csokit adtak, mint bejglit.

Pedig a minőségibb darabokért több ezer forintot is elkérnek a kereskedők, ami több okból sem meglepő.

Egyrészt aki csak tud, meg akar gazdagodni ebből a divathullámból, így hát maga a beszerzési ár sem alacsony az aligha nagy haszonkulcs mellett. Másrészt a csoki különlegességét elvileg nem más adja, mint a már-már aranyárban mért pisztácia. A kilónként 6-8 ezer forintba is kerülő olajos magvat a dubaji csokit gyártó különböző cégek képtelen sokkal olcsóbban beszerezni.

A pisztáciára pedig jelenleg már akkora a kereslet, ami durván nyomja felfelé az árakat ebben a szegmensben. Hozzá képest a másik két ismert alkotó elem, vagyis a kadaif (vagy kunafa) néven ismert, cérnametéltre emlékeztető tészta vagy a bevonatot jelentő tejcsokoládé szinte filléres megoldások.Azonban egy cukrász szakértő informátorunktól megtudtuk, hogy a jelek és tesztek alapján az eredeti dubaji csoki nem csak biztonsági intézkedés gyanánt tünteti fel a szezámmagot, mint allergént. Bár, aki a főalapanyag pisztáciára érzékeny, az már így is kerüli a terméket.

Azonban a szezámmag ilyetén feltüntetése kiskapu, mert sokkal több van a csokoládé töltelékében, mint azt gondolnánk.

Egészen pontosan tahinit tartalmaz a dubaji csoki, ami százszázalékos szezámmag krémet takar. Olcsóságával egyrészt kiváltja a jóval borsosabb árú pisztáciát, de valójában segít az ízek kiemelésében is. A tahini pasztája tartalmasabb, mélyebb ízélményt jelent, mintegy semlegesítve a pisztácia vajas töménységét. Ám a gyártók érthető módon igyekeznek a valós receptúrát jól tikolni, hogy ne ismerje meg mindenki a sikeres és bevált édesség valódi arcát.

A tahini egyébként a hazai bioboltok és egyéb üzletek polcain is kapható, akár olyan hétköznapi magyar néven is, mint a szezámmag-paszta. Nem máshoz ajánlják alapösszetevőként, mint a hummuszhoz. Természetesen a közel-keleti ízek kedvelői további finomságokba is belecsempészhetik.