promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Betilthatják Magyarországon is a dubaji csokit, itt az igazság a népszerű édességről

Betilthatják Magyarországon is a dubaji csokit, itt az igazság a népszerű édességről

Borítókép:  Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Lerántották a leplet a dubaji csokiról, hamar betilthatják Magyarországon is.

A dubaji csoki rohamtempóban kezdett el terjedni Európában, Magyarországon is egymásra licitálnak a nagyobb üzletláncok, hogy ki milyen kedvező áron adja ezt az édességet. A magyar vásárlók szó szerint megrohamozták a Lidl, az Aldi, és az Auchan boltjait, hogy vegyenek az újdonságnak számító ínyencségből, és bár sok helyen mennyiségi korlátozást vezettek be rá, így is pillanatok alatt elkapkodták a teljes készletet. Azonban nem biztos, hogy olyan sokáig kapható lesz a dubaji csoki, mert most lerántották a leplet a népszerű édességről, és ha igazak a hírek, akkor Magyarországon is betilthatják.

Itt az igazság a dubaji csokiról

Az eredeti dubaji csokit egy Sarah Hamouda nevű nő álmodta meg, aki 2001-ben alapította meg az édességgyártó vállalkozását Dubajban, a FIX Dessert Chocolatier-t. Személyes történet és vágy áll ennek a csokoládénak a megalkotása mögött: mikor Sarah a második gyermekével volt terhes, a hagyományos csokik nem tudták kielégíteni az édesség utáni vágyát, valami sokkal egyedibbre, extravagánsabbra vágyott mind ízben, mind kinézetben, így találta ki a töltött csokoládékat, ami hat alapízben kapható kizárólag Dubajban és Abu-Dzabiban.

Ezek közül érhető el világszerte a baklavás, pisztáciás csoki.

Azóta nem csak a boltokban lehet kapni, de több videó és recept érhető el az interneten, ahol bárki megnézheti, hogy milyen hozzávalókból, hogyan kell elkészíteni ezt az édességet. Ezzel csak az a probléma, hogy a dubaji csoki nem szabad, tehát még mindig van tulajdonosa, aki ha egyszer azt mondja, hogy elég volt, akkor nagyon sok helyen - így Magyarországon is - betilthatják.

Tudniillik a dubaji csoki földrajzi termék megjelölés, és az ilyenekre speciális jogvédelmi szabályok vonatkoznak. Ez azt is jelentheti, hogy idővel korlátozni fogják, hogy ki használhatja ezt az elnevezést. Tegyük fel, hogy azt mondják, hogy ezt a nevet már csak az Egyesült Arab Emírségekben lehet majd használni; onnantól kezdve mindenhol megszűnne létezni a dubaji csoki.

A dubaji csoki elkészítése

Ha otthon akarjuk elkészíteni ezt az édességet, először is szükségünk van egy szilikonformára - ami lehet muffin, jégkocka, vagy csokiforma. Aztán a hozzávalók tekintetében be kell szereznünk tejcsokoládét vagy étcsokoládét, fehércsokoládét, továbbá kadayif tésztát, vajat, pisztáciakrémet, és tahinit.

Fogjuk a formánkat, és az aljába olvasztott tej- vagy étcsokit öntünk, amit akár fehércsokival meg is mintázhatunk. Ezután betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen, közben pedig elkészítjük a ropogós, krémes tölteléket. Előveszünk egy serpenyőt, vajon megpirítjuk a kadayif tésztát, majd összekeverjük a pisztáciakrémmel és a tahinivel. Miután megdermedt a csokink, ráöntjük a kihűlt tölteléket, és egy újabb réteg csokival borítjuk be. Visszarakjuk a hűtőbe, és addig pihentetjük ott, amíg a második réteg csoki is meg nem dermed. Ezek után kifordítjuk a formából, és szobahőmérsékleten kicsit várunk, hogy a töltelék visszamelegedjen.

(forrás: vg)