promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ilyen lesz a megújult Nagykörút Budapesten, indul a fővárosi gigaprojekt

Ilyen lesz a megújult Nagykörút Budapesten, indul a fővárosi gigaprojekt

Borítókép:  Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Régi fényét nyerheti vissza a Nagykörút a budapesti gigafelújítás során.

21. századi emblematikus főútként születhet újjá a Nagykörút Budapesten, a Nyugati pályaudvar és a Boráros tér között. A világ legforgalmasabb villamosvonalának is helyet adó útszakasz nemcsak a régi fényét nyerheti majd vissza, hanem olyan új funkciókkal egészülhet ki, mint például biztonságosabb gyalogos- és kerékpárosközlekedés.

Természetesen a Nagykörút felújítása túlmutat a közlekedés javításán. A gigaprojekt legfőbb célja, hogy egy élvezhetőbb, zöldebb és biztonságosabb útvonal jöjjön létre, amely a budapestiek igényeit és elvárásait helyezi előtérbe, nem pedig a városon csak áthaladó autóforgalom kiszolgálását. Ez biztonságos kerékpársávokat, a gyalogosok elsőbbségét biztosító fejlesztéseket, valamint a zöldebb és felújított közterületeket jelent.

A BKK pénteken közölte, hogy egy társadalmi egyeztetés indul a Nagykörút megújulásával kapcsolatban, amin bárki elmondhatja a véleményét. Ezt a kérdőívet nem csak online lehet kitölteni és elküldeni, hanem a BKK Agóra utcafórumokon, személyesen is véleményezhetik a felújítást, elmondhatják a meglátásaikat. Az alábbi napokon és helyszíneken várják az érdeklődőket a Nagykörúton:

  • október 28-án, hétfőn 15:30–17:30 az Oktogonnál;
  • október 30-án, szerdán 15:30–17:30 a Blaha Lujza téren;
  • november 5-én, kedden 15:30–17:30 a Harminckettesek terén;
  • november 7-én, csütörtökön 15:30–17:30 a Corvin-negyednél.

Ilyen lesz a megújult Nagykörút

Öt kiemelt fejlesztési terület van a Nagykörúton, amiben változások lesznek majd.

  • Védett kerékpársávok: Fizikailag elválasztott kétoldali irányhelyes kerékpársávok jönnek létre a Nyugati tér és a Boráros tér között, a parkolósávos szakaszon parkolósáv és a szegély vezetve. A kerékpársávok jellemzően minimum két méter szélesek lesznek, így két ember továbbra is elfér majd egymás mellett, biztosítva például a kényelmes előzés lehetőségét. A parkolósáv mellett elegendő hely marad az ajtónyitási távolságnak is.  
  • Kerékpáros kapcsolatok biztosítása a csomópontokban: A projekt részeként a kerékpárral közlekedők számára biztosítva lesznek a folytonos és biztonságos kerékpáros kapcsolatok és útvonalak a csomópontokban is minden irányban.
  • Rendezett rakodás és kerékpárparkolás: A kerékpársávok mentén szakaszosan biztosítva lesz a rendezett parkolási és rakodási lehetőség. A rollerrel és kerékpárral érkezőknek kerékpártámaszok, MOL Bubi gyűjtőállomások és Mobi-pontok, az áruszállítók vagy a mozgásukban korlátozottak számára kijelölt rakodó, illetve parkolóhelyek jönnek létre, melyek a több szakaszon is a kerékpársávok bal oldalán kerülnek kialakításra. A parkolóhelyek kialakításánál szempont a lehetséges konfliktusok minimalizálása, az ajtónyitási távolság biztosítása és a kerékpársávra történő ráparkolás vagy a kerékpársávon történő közlekedés akadályozása.
  • Járdaszintre emelt torkolatok kialakítása a mellékutcáknál: A Nagykörút mentén járdaszintre emeljük a mellékutcák torkolatait, hangsúlyozva gyalogosok elsőbbségét. Ez a kialakítás nagyobb biztonságot nyújt a mellékutcákból érkező vagy oda bekanyarodó járműforgalommal szemben.
  • Megújuló közterek: A fejlesztéshez kapcsolódóan, további források bevonásával megújulhatnak a közterületek is, ideértve a fasorok közti területet, a járdákat és akár a kisebb teresedéseket is. Az útvonal mentén új, modern, de a körúthoz illeszkedő utcabútorok, például padok kerülnek elhelyezésre, emellett pedig a zöldfelület minősége is jelentősen javulni fog.

Ami nem változik a Nagykörúton

  • A villamospálya, valamint a kapcsolódó peronok változatlan formában szolgálják majd az itt közlekedőket, ahogy az éjszakai közlekedés és a kapcsolódó buszmegállók is megmaradnak.
  • Továbbra is előnyben részesül a 4-6-os, a világ egyik legtöbb utast szállító, éjjel-nappal közlekedők villamosvonala.
  • A személygépjárművek számára az elkerülhetetlen csomópontof felülvizsgálatok mellett megmarad a mai forgalmi rend, így pl. a Ferenc Körúton továbbra is 2x2+ kerékpársávon lehet majd haladni.


Ha minden igaz, akkor a tervezési közbeszerzés lefolytatása, a tervezés, illetve a kivitelezési közbeszerzés lefolytatása után 15-18 hónapig fog tartani maga a kivitelezés, tehát másfél évvel kell számolni, mire megújul a Nagykörút a Nyugati tértől egészen a Boráros térig - ennek pontos ideje és ütemezése a műszaki tartalomtól és organizációs tervtől függ.