promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A Börzsönyre figyel a világ, ritka kincs lapul a föld alatt, de már nem sokáig

A Börzsönyre figyel a világ, ritka kincs lapul a föld alatt, de már nem sokáig

Borítókép:  Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc

A NASA mérései szerint 9000 tonna arany és ugyanennyi ezüst lapul a Börzsöny hegyei alatt.

Hamarosan megkezdődhet az arany kitermelése a Börzsönyben, a munkálatokat végző céget már bejegyezték. Három mélyfúrást végeztek, melyek hitelesen bizonyítják, hogy 12 négyzetkilométernyi földterület alatt, nagyjából 100 méteres mélységben 1000 tonna arany és 1000 tonna ezüst várja a bányászati céget, amely a következő 12 évben ki is termelheti azt. 

Már a honfoglaló magyarok is bányászták az aranyat

Megérkezésük idején a honfoglaló magyarok az aranybányákat is elfoglalták és folytatták a nemesfémek kitermelését. A Kárpát-medence ásványkincsekben való gazdagsága már az ókortól ismert volt, de a középkorban a magyar bányák arany- és ezüsttermelése kiemelkedett Európában.

A középkorban, különösen az Anjouk és a Zsigmond-kor időszakában (14-15. század), Magyarország Európa egyik legfontosabb aranytermelő országává vált. A legjelentősebb aranybányák a Felvidéken voltak, különösen Körmöcbánya, Selmecbánya és Besztercebánya környékén.

A Börzsöny Aranybánya Koncessziós Bányatársaság Zrt. nem használ majd a régi módszereknél megszokott, mérgező ciánt az arany kitermeléséhez. A bányászat során a nemesfém tartalmú kőzeteket egy föld alatti üzemben, Nagyírtáspusztán robottechnikával törik össze 1-1,5 mm szemcseméretre és ipari szállítószalagon kerül az anyag a Márianosztrai feldolgozó üzembe.

A szintén földbe süllyesztett aranymosóban választják szét az aranyat és az ezüstöt a földtől és más nem szükséges anyagtól. A nemesfémek ezután mennek az öntödébe, ahol 9999 minőségben banki kokillákban lesz késztermék és megy az aranytőzsdére.

A folyamat azonban még csak most indul, de a tervek szerint, a hatósági engedélyezés függvényében, az első arany és ezüst rúd 6-7 év múlva hagyhatja el az öntödét.

Újra beindulhat az aranymosás Magyarországon

A 19. és 20. században a hazai arany- és ezüstbányászat fokozatosan csökkent, mivel a könnyen hozzáférhető lelőhelyek kimerültek, és az ipari forradalom újabb nemesfém forrásokkal ellátott területeket tárt fel a világ más részein. Magyarország területén a bányászat egyre inkább háttérbe szorult, és a 20. század végére szinte teljesen megszűnt. 

A trianoni békeszerződés miatt elveszítettük a történelmileg fontos bányavidékek nagy részét, azóta már csak elvétve találhatóak kisebb jelentőségű magyar bányák. Ez most megváltozik, ha a Börzsönyben található arany kitermelése megkezdődik.

A NASA előzetes Georadar és Geoszkenner becslése alapján a Börzsöny hegységben 2100 méter mélységig, összesen 9000 tonna arany és 9000 tonna ezüst található, melynek értéke 720 milliárd euró lehet.