promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nyugtalanító: atomfegyver hordozására képes amerikai repülők érkeznek Kecskemétre, erről ír egy angol újság

Nyugtalanító: atomfegyver hordozására képes amerikai repülők érkeznek Kecskemétre, erről ír egy angol újság

Borítókép:  Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc

A NATO az orosz fenyegetésre kíván így reagálni.

Kecskemét: Az Amerikai Bázis Bővítése az Orosz Fenyegetés Miatt

A brit Telegraph friss jelentése szerint az Egyesült Államok bővíteni kívánja a kecskeméti katonai bázist, amely a NATO keretében zajló fejlesztések részeként fontos szerepet játszik az orosz fenyegetésre adott válaszként. Az új tervek alapján olyan amerikai harci repülők telepítése is napirendre került, amelyek atomfegyverek hordozására is alkalmasak, például a B61-12 gravitációs bombák szállítására. Ezek az F-15 Eagle vadászgépekhez kapcsolódnak, amelyeket már korábban is használt az amerikai légierő Magyarországon, de akkor főként kiképzési célokra.

Az amerikai Európai Védelmi Kezdeményezés (EDI) támogatja a bázis fejlesztését, amely nemcsak harci, hanem stratégiai szállítógépek állomásozását is lehetővé tenné. Az új repülők között szerepelnek C-5 Galaxy típusú teherrepülők, valamint A-10 Warthog csatarepülők, amelyek már hosszú ideje a NATO műveletek részei.

Fokozódó Orosz Fenyegetés és Nukleáris Kapacitások

A háttérben az Oroszország növekvő fenyegetése áll, különösen annak fényében, hogy Moszkva az évtized végére felkészülhet egy NATO-val vívandó totális háborúra. Ez a geopolitikai helyzet indokolja az amerikai nukleáris fegyverek európai bázisokra történő áthelyezését, különös tekintettel Nagy-Britanniára, ahol hasonló nukleáris kapacitások telepítése is folyamatban van.

A kecskeméti fejlesztések keretében a repülőtér infrastruktúrájának jelentős bővítése várható. Új közlekedési útvonalakat, parkolókat építenek, valamint egy 21 millió dolláros (mintegy 7,7 milliárd forintos) szerződés alapján üzemanyag-tároló létesítése is megkezdődött. A projekt annyira előrehaladott állapotban van, hogy már a közbeszerzések is lezárultak.

A NATO Keleti Peremének Erősítése

A bázis stratégiai jelentőségét tovább növeli a NATO és Magyarország közötti szorosabb együttműködés, amelyre már 2021-ben sor került, amikor Washington és Budapest megegyezett a kelet-európai bázisok fejlesztésében. Ez a folyamat még Donald Trump elnöksége alatt indult, és azóta is folytatódik a Biden-adminisztráció idején, különös tekintettel a kelet-európai frontvonal erősítésére.

Egyelőre azonban kérdéses, pontosan milyen ütemben zajlik majd a kecskeméti repülőtér további fejlesztése, illetve mikor érkeznek meg az új amerikai repülők. A Telegraph cikkre reagálva a Telex magyar hírportál megkereste a Honvédelmi Minisztériumot és a Kormányzati Tájékoztatási Központot, ám választ egyelőre nem kaptak a folyamat pontos részleteiről.

forrás: The Telegraph