promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A NASA rendkívüli képeket tett közzé a Hold sötét oldaláról, ezt soha nem láthatja az emberiség

A NASA rendkívüli képeket tett közzé a Hold sötét oldaláról, ezt soha nem láthatja az emberiség

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Űrkutatás
Kategória fejléc

A Hold túlsó oldalán nem sötétség van, hanem valami egészen más.

A popkultúránk egyik legizgalmasabb száma a pink Floyd híres dala, amelyben a Hold sötét oldaláról énekelnek, és bizony ez rányomja a bélyegét arra, ahogy előzetes gonolataink vannak arról, hogy néz ki a Hold túlso oldala. Természetesen az, hogy nem látjuk soha a Hold másik oldalát, nagyon sok konteó létrejöttében is szerepet játszott, egyes filmekben még titkos náci bázisként is szerepelttik azt.

Mindennek az origója, az eredője az, hogy a Hold ezen felét nem látjuk.

Mégis mi van a Hold úgynevezett sötét oldalán?

Nos, ami az igazsághoz tartozik azaz, hogy a közvélekedéssel ellentétben a Hold túlsó oldala valójában nem sötét, és a NASA számára sem ismeretlen terep. Ami viszont igaz, hogy az emberiség ezt a felét sosem láthatja, legalábbis a Földről semmiképpen nem. Korábban a NASA is közölt képeket erről az oldalról.

A hold másik oldala valójában sok fényt kap, ugyanúgy, mint az előoldali része. Viszont van tényleg egy sötét része, ez a déli régió a sarkában. Ez a rész valójában árnyékba burkolózik, itt akár víz is lehet. Az Artemis-projekt keretében majd ide szállhatnak le űrhajósok pár éven belül.

Ami pedig a teljes igazsághoz tartozik, azaz, hogy már 1959-ben tudtuk, hogy mi van a Hold másik oldalán, hiszen a szovjetek egy űrszondát küldtek ide, és a gép képeket készített a Hold túlsó oldaláról. A fotók ugyan szemcsések voltak, de kirajzolódott, hogy teljesen máshogy néz ki a hátsó oldala, mint az első.

A hátsó oldal nagyon eltérő.

A túlso oldalon kevés folt van, kevés olyan, mint amit az első oldalon láthatunk, és amelyekről azonnal tudjuk, hogy a Holdról van szó. A másik oldalt több kisebb kráter borítja.

Így néz ki a két oldal egymáshoz képest:

(Forrás: Mashable)