promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szenzáció Magyarországon, az ATV közölte a hírt

Szenzáció Magyarországon, az ATV közölte a hírt

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
TV műsorok
Kategória fejléc

A Heti Napló című műsoban mutatták be a csodát.

A Heti Napló című műsorban igazi exkluzív magyar felfedezésről számoltak be néhány napja. Sváby András konferálta fel a nem mindennapi felfedezést, amelyről az ATV-n hallhattunk először a tévében. A Heti Napló című műsorban pedig L. Dézsi Zoltán készített riportfilmet erről, hiszen a Nemzeti Múzeum munkatársai megmutatták nekik Európa egyik legrégeibb nyakékét, amely háromezer évet töltött a föld alatt.

Hogy aztán megtalálják a mai Magyarország területén.

Igazi különlegességet mutattak be az adásban (amelyet tévében az ATV-ben láthattunk először), hiszen háromezer év után először húzták elő a rendkívüli régészeti felfedezést, kincset az agyagkorsóból.

A lelet európai viszonylatban is egyedülálló.

A Magyar Nemzeti Múzeum közleményében pedig az is olvasható, hogy október közepétől látható a bronzkor csodája a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) Magyar Nemzeti Múzeum falai között, amelyre a Somló-hegyen bukkantak rá az idén nyáron a múzeum régészei. A kincset idén nyáron tárták fel a szakemberek, szakértők  dr. Tarbay János Gábor kutató vezetésével.

Igazi világszenzáció a felfedezés.

A lelet a késő bonzkor végére datálható, Kr.e. 1000 és 850 közé teszik a szakemberek, és feltehetőleg a korabeli elithez tartozó nő viselhette azt. A hasonló felfedezések nem kötődnek közvetlenül temetkezésekhez, jellemzően, így azt egyelőre nem lehet tudni, hogy miért rejtették el ezt a tárgyat a korsóba a temetkezési helyen.

A Heti Napló exkluzív riportjában látható is a gyönyörű nyakék, és az a pillanat is, amikor kiszabadítják a korsóból: