
Ez felfoghatatlan, leleplezték a Kínai Nagy Fal titkát, tátott szájjal állnak a tudósok
Olvass tovább...
Egy apró, mindennapos hozzávaló, ami talán a világ egyik legnagyobb építészeti titkát rejti. Ami a konyhában megfő, az az építkezésen örökre tart?
Mikor azt hisszük, már mindent kitaláltunk és feltaláltunk magyarként, jön Kína – és egy több ezer éves építkezési trükkel újraírja a konstrukció szabálykönyvét. Nem, ez most nem egy modern technológiai innovációról szól, hanem arról, amit már az idő is bizonyított: egy aprócska hozzávalóról, ami hosszabb távon stabilabb, időtállóbb megoldással rukkolt elő, bármelyik újkeletű csodaszerrel szemben.
A kínai nagy fal téglarészei között simuló egyedi formula már első pillantásra is elgondolkodtatja a kolosszus falrészen barangoló építészeket vagy szemfülesebb turistákat: a téglák közötti résekben sehol egy fűszál, sehol egy gyom nem látható. Bárki ráfoghatná, hogy a zordabb, zivatarokkal és széllökésekkel zúduló időjárás vagy az erősebb, szilárdabb alapanyag az oka ennek a tartós, szinte érintetlen megoldásnak.
Pedig csak egy titkos összetevő segített abban, hogy a szerkezet évezredeken át ellenálljon az elemeknek – és ez az összetevő minden magyar háztartásbeli praktikát könnyűszerrel orvosolna.
A gyomtalanító gyógyír egyik alapanyaga, amit a kínai építészmesterek bevetettek, nem más, mint amit szinte heti rendszerességgel készítünk köretként. Elsőre furcsán hangzik, hogy egy konyhai alapanyagnak ilyen komoly szerepe lehet az építőiparban, de a valóságban elképesztő hatékonyságról árulkodnak az eredmények.
Ez a ragacsos, természetes anyag olyan erősen tapad, hogy a nagy fal réseiből még évszázadok múltán sem tudtak vadnövények kitörni – ellentétben az ismert, hagyományos habarccsal szemben, amely mögül számtalan esetben bebizonyítja a természet, hogy erősebb, mint a kötőanyag.
Olvass tovább...
A tartós vegyületekből készített építőmassza nem más, mint a rizshabarcs – nem mállik szét, nem engedi át a nedvességet, és nem repedezik meg a legelső fagy után. Ráadásul környezetbarátabb módszernek számít, mint számos egyéb vegyi összetevőkből álló változat.
A rizshabarcs hatékonyságának titka a rizs magas keményítőtartalmában keresendő, amely rendkívül erős, rugalmas és tartós kötőanyagot képez az építőanyagok között. Amikor a főtt, ragacsos rizst mész vagy más építőanyagok közé keverik, a benne lévő keményítő úgy viselkedik, mint egy természetes ragasztó: kitölti a mikroszkopikus réseket, megszilárdulás után pedig ellenáll az időjárásnak, víznek és a biológiai behatásoknak is.
A természetes kötőerő olyan erős, hogy a kínai Nagy Fal téglái között évszázadokon keresztül sem tudtak megtelepedni a gyomok, a hagyományos habarccsal ellentétben. A keményítő rugalmasabbá is teszi a keveréket, így az kevésbé reped meg hőmérsékletingadozás vagy mechanikai hatások miatt. Éppen ez a kombináció teszi a rizshabarcsot a történelem egyik legidőtállóbb építkezési praktikájává.
Sokkal több, mint gondolnánk. Az otthoni építkezés, javítás, kerti burkolás vagy akár téglafal toldás során gyakran okoz fejtörést a gyorsan málló kötőanyag vagy a folyton visszatérő gaz a repedésekben.
A praktika, amit a kínaiak már évszázadok óta ismernek, valós alternatívával fordítana az ilyesfajta problémák dobókockáján – például kisebb kerti projektekhez vagy rusztikus építészeti megoldásokhoz akár itthon is kipróbálható formában.
Olvass tovább...
A ragacsos rizsből készített habarcs ugyanis egyrészt szilárdabb, illetve erősebben ellenáll az időjárási viszontagságoknak is. A házi barkácsolások és falak javításaként persze nem szó szerint rizst főznek az építőelem közé, de az elv inspiráló lehet kisebb-nagyobb felújítások céljából.
A hagyományos rizshabarcs készítéséhez először ragacsos rizst – más néven gluténben gazdag rizst – főznek addig, amíg teljesen pépes, kásaszerű állagot nem kapnak. Ezután, még melegen, összekeverik a főtt rizst oltott mésszel, azaz kalcium-hidroxiddal.
A keverés során általában kétszer annyi rizst használnak, mint meszet, így egy jól kenhető, homogén állagú masszát kapnak eredményként. A végső állagot víz hozzáadásával finomítják, hogy megfelelően tapadjon és könnyen felkenhető állaga miatt, kitöltse az építőelemek közötti réseket.
A habarcsot frissen használják fel, hiszen pillanatok alatt megszilárdul, és száradás után szinte kőkeménnyé válik – Hasonlít a természetes beton szilárdságához. Ez a szokatlan párosítás bizonyította időtállóságát a kínai Nagy Fal téglái között – évszázadokkal később is tökéletesen kitölti a réseket.
Lehet, hogy nem mindig a legújabb kütyük hozzák el kívánt megoldást – néha épp a rég bevált módszerek működnek a legjobban. Néha csak annyi kell, hogy más perspektívából vizsgáljuk a régi ötleteket, mert könnyen lehet, hogy épp ezek segíthetnek a mai gondokon is.
Az alábbi videóban is bemutatják a kémiai vegyületekből összeállított masszát és a Kínai Nagy Fal építéséhez használt hagyományokat, ötleteket:
Olvass tovább...