.jpg?crop=1586,654,4,241&width=386)
22 ezer éves keréknyomokra bukkantak, pedig akkor még nem is létezett a kerék
Olvass tovább...
Egy felfedezés, amitől a kutatók is csak pislogtak: valami olyasmit találtak, amire senki sem számított – és ami 15 millió év után is megdöbbentő.
Mi történik, ha a tudomány összeakad egy rég elfeledett uzsonnával? Nos, most megtudtuk. Ausztráliában ugyanis olyan halfosszíliákra bukkantak, amik meglepetést tartogattak – szó szerint.
A kutatók a Ferruaspis brocksi nevű, eddig ismeretlen halfajt fedezték fel Új-Dél-Walesben, a McGraths Flat nevű fosszília-lelőhelyen. A fordulat viszont csak ezután jött: a kövületek gyomrában megmaradt 15 millió éves ételmaradékokat is találtak.
A menü? Rovarlárvák, egy bivalvia kagyló, sőt még két apró rovarszárny is. Ha valaha megkérdezted volna magadtól, mit nassolhatott egy édesvízi hal a miocén korban – hát tessék, itt a válasz.
A Ferruaspis brocksi nem csak a vacsorája miatt érdekes: a kutatók olyan jól megőrződött példányokat találtak, hogy még a pigmentsejtjeiket is azonosítani tudták. Ennek köszönhetően sikerült megállapítani a hal színmintázatát is: sötétebb hát, világosabb has, oldalán két hosszanti csíkkal – ez volt a “haldivat” 15 millió éve.
„Korábban madártollak színét tudtuk ilyen technikával visszafejteni, de halaknál ez most először sikerült” – mondta Michael Frese, a kutatás egyik vezetője.
Olvass tovább...
A smeltek világszerte ismertek, de eddig még soha nem találtak ilyen jó állapotban megőrzött példányt Ausztráliában. Ez a felfedezés most segíthet pontosítani, mikor és hogyan terjedtek el a kontinensen ezek a halfajok, és hogyan illeszkedtek be az ősi ökoszisztémába.
A kutatók szerint ez a vidék egykor dús, mérsékelt égövi esőerdő volt, és hemzsegett az élettől. A halak gyomortartalma, csontozatuk és a bennük megőrzött sejtek most egy igazi időkapszulaként mesélnek erről a letűnt világról.
Bár a mai gasztrofotók között nem biztos, hogy helye lenne egy rovartollas menüsornak, a Ferruaspis brocksi mégis valami különlegeset hozott az asztalra – vagyis a mikroszkóp alá. Ami számára egy gyors falat volt, az a tudománynak egy óriási ugrás lett.
És ha legközelebb valaki azt mondja, „ez csak egy hal”, te már tudod: néha egy hal sokkal többet tud, mint hinnéd – főleg, ha 15 millió évig őrzi a titkát.
Az alábbi videóban megtekinthetőek a felfedezés részletei:
Olvass tovább...