promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyűségek lapulhatnak az ágy alatt, a szobapor veszélyes is lehet

Szörnyűségek lapulhatnak az ágy alatt, a szobapor veszélyes is lehet

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A szobapor összetétele lakásonként változik, sokszor veszélyket is rejthet.

A szobapor összetétele meglehetősen változatos, akkor is, ha nem szívesen szemebesülünk a ténnyel, hogy miket tartalmaz. A modern takarítóeszközöknek és porzsákoknak köszönhetően gyerekjáték ma már tisztán tartani a lakókörnyezetünket. Ez pedig nemcsak ízlés dolga, hanem alapvető egészségügyi szükséglet is. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis a szervezetünkre veszélyes anyagok ott vannak a közelünkben most is a sarokban, az ágy, a kanapé alatt, a könyvespolcokon. Ezeket mozgással könnyen felkavarhatjuk a levegőben, ami aztán belélegezve komoly betegségeket okozhat. 

Undorítónak tűnhet, de teljesen természetes, hogy az emberi bőr folyamatosan elhalt hámsejteket hullajt, amelyek a házi por jelentős részét képezik. Az emberi haj és szőr is ott van a listán, emellett, ha vannak háziállatok, azok szőre is jelentős mennyiségben megtalálható a porban. És ha még ez sem lenne elég, a pórusainkból és a testünk felületéről lehulló zsírok is megtalálhatók a lakás különböző részein. Ezek aztán az otthonunk egyes részein összetapadnak és úgy néznek ki, mint egy szürke kismacska.

Veszélyesek lehetnek a porcicák

A fentiek mind természetes anyagok, amelyekkel megküzd a szervezetünk. Nagyobb gondot okoznak viszont a textilipar műszálas termékei. A ruhákból, szőnyegekből, függönyökből, bútorok kárpitjaiból származó apró szálak és szöszök idővel elválnak az anyag többi részétől, szabad szemmel alig látható méretben. Ezek a mikroműanyagok aztán bejutnak a porral együtt a tüdőbe is.

További veszélyeket rejt, hogy különösen tavasszal és nyáron a levegőben lévő pollen részecskéi is bekerülnek a porba. Szintén a külvilágból visszük be a kinti talajból és homokból származó apró részecskéket a cipőnkkel. A ruházatunkon pedig megtapadhat a korom és az autókból származó kipufogógáz részecskék. Így a kültéri légszennyezés elemei ott vannak a benti porban, különösen városi környezetben.

Élőlények vernek tanyát a porban

Még kevésbé megnyugtató gondolat, hogy a szobapor gyakran tartalmaz mikroorganizmusokat, amelyek szabadon lebegnek a levegőben, vagy a felületeken telepednek meg. A poratkák mikroszkopikus méretű élőlények, amelyek az emberi hámsejteken élnek, ürülékük allergiás reakciókat válthat ki.

Kevéssé ismert tény, hogy a porban festék is lehet. Ezek a falról, lakberendezési tárgyakról vagy akár szellőztetéskor is bekerülhetnek az otthonunkba, ha a közelben felújítás vagy építkezés zajlik. Bizonyos anyagok tartalmazhatnak mérgező nehézfémeket, például ólmot vagy higanyt is.

Mutasd a porcicád, megmondom, ki vagy

Szakemberek szerint egy kiskanálnyi szobaporból meg lehet állapítani, hogy az adott minta honnan származik, kik laknak az adott lakásban és milyen életmódot folytatnak. 

A szobapor összetétele mindig az adott környezettől függ, és idővel változhat, de leggyakrabban a fentebb felsorolt összetevők találhatók benne. A por mennyisége és összetétele a lakás tisztántartásától, a levegő minőségétől, valamint a bent élők szokásaitól is függ.

Forrás: Martha Stewart