promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Világhírű csalás, melyben a leghíresebb szigetet mindössze 24 dollárért adták el, de hogyan?

Világhírű csalás, melyben a leghíresebb szigetet mindössze 24 dollárért adták el, de hogyan?

Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Ez lehet a világ legpofátlanabb átverése.

A legenda szerint Manhattan szigetét őslakosai egy marék gyöngyért és 24 dollárnak megfelelő összegért adták el a hollandoknak. De vajon ez a történet igaz, vagy csupán városi legenda?

A valóság ennél bonyolultabb. A mai Manhattan területét már jóval az európaiak megérkezése előtt benépesítették a lenape indiánok, akik a szigetet "Manahattának", azaz "dombos szigetnek" nevezték. A terület bővelkedett természeti kincsekben, és értékes állatfajoknak is otthont adott. A 16. század elején, amikor az európaiak megjelentek a térségben, a hódok keltették fel a legnagyobb érdeklődésüket. A hódok prémjéből ugyanis divatos kalapokat és luxuscikkeket készítettek az európai piacon, melyeket addigra az öreg kontinensen már szinte teljesen kiirtottak.

A gyarmastosítók 1626-ban küldött jelentésében azt állította, hogy a hollandok "60 guldenért megvásárolták Manhattes szigetét az indiánoktól". Azonban ezen kívül semmilyen okiratot vagy feljegyzést nem találtak az eladásról. A kifizetett összeg - és maga az ügylet jellege - 400 év elteltével sem tisztázott a történészek számára.

Fontos megjegyezni, hogy a 60 gulden akkoriban jóval többet ért, mint ma 24 dollár: mai értéken körülbelül 1000 dollárnak felel meg. Valószínűleg szőrmék, gyöngyök és más árucikkek is kísérték a kifizetést. Azonban nem biztos, hogy az őslakosok is eladásként értelmezték az üzletet: a lenape-ok valószínűleg nem ismerték a tulajdonjog európai fogalmát, és nem is fogadták el a föld feletti egyéni jogokat. Ezért elképzelhető, hogy ők csupán megosztották földjüket a hollandokkal, vagy bérbe adták nekik.

A hollandok mindenesetre úgy gondolták, megvásárolták a szigetet, és hamarosan telepesek, rabszolgák, kereskedők és vallási üldözöttek érkeztek oda. A hódprémek kereskedelme fellendült, és a prémek Új-Hollandiában fizetőeszközként is használatosak lettek. 1664-re Új-Amszterdam lakossága 1500 főre nőtt, és a városban 18 nyelven is beszéltek. A települést a rabszolgák által épített fal vette körül, melynek maradványaiból alakult ki később New York híres Wall Streetje.

1664 augusztusában brit csapatok foglalták el Új-Amszterdamot. A holland kormányzó, Peter Stuyvesant egy hónappal később átadta a multikulturális kolóniát a briteknek, akik New Yorkra nevezték át. Manhattan pedig mára a "Nagy Alma" lüktető szíve lett, nyüzsgő bevásárlóutcáival és a Metropolitan Művészeti Múzeummal (MET).

A Manhattan eladásáról szóló legenda továbbra is élénk vita tárgyát képezi. A történészek igyekeznek feltárni a múlt homályát, és megérteni az őslakosok és a hollandok közötti egyességet.