promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Különleges nevű magyar várost találtak New Yorkban, a helyiek csodálatosan beszélik a magyart
Borítókép:  Vujity Tvrtko
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Különleges várost találtak New Yorkban, amelynek Szatmár a neve, a helyiek pedig magyar ételeket esznek és magyarul beszélnek​.

Vujity Tvrtko egy nagyon különleges helyet mutatott be YouTube-csatornáján, amely ezer szállal kötődik a magyarsághoz. Az emberek többsége itt Szatmárból származik, a hely mégis az Amerikai Egyesült Államok egyik metropoliszában, a Nagy Almában, New Yorkban található. Ezen a különleges helyen egy magyar nyelvű dal a helyi himnusz, a boltokon és üzleteken is magyar feliratok és nevek díszelegnek. 

Ez New York magyar-haszid-zsidó része, egy különleges világ, amelyet most ti is megcsodálhattok, hiszen Vujity Tvrtko egy riportot készített a helyiekről, akik közül többen meg is szólaltak a kamerái előtt.

A legnagyobb tragédiákat is túlélő zsidó családok magyarul meséltek Tvrtkonak az ő kis Szatmárjukban, Brooklynban.

Amikor az új világba érkeztek még csak pár tucatnyian voltak, ma pedig már több tízezren, de egyes becslések szerint 150 ezren élnek New Yorkban, főleg Williamsburg és Borough Park környékén Brooklynban. A város ezen részét sokan csak úgy hívják, hogy a Szatmár. A terület pár utcából áll, és az itt élők nagy része, több tízezer haszid-zsidó felmenői Közép-Kelet-Európából, többségében Magyarországról származnak.

Ők alapították meg ezt a kerületet, ahol nagyon különleges szabályok uralkodnak. Például itt nincs okostelefon, hogy az emberek ne bújják az internetet, illetve a háztartások többségében televízió sincs.

Vujity Tvrtko lapunknak nyilatkozva azt is megjegyezte,

hogy nagyon ritkán érzett ilyet egész életében: egyik utcáról a másikra megváltozott minden, egy teljesen más világba csöppent. Ami azonnal feltűnt neki, hogy soha ennyi babakocsit nem látott még egy helyen, ezen kívül a magyar feliratok és nevek nagy száma is meglepte. Ami pedig különösen érdekes volt számára, hogy a Szatmárban lakó idősebb emberek pontosan úgy beszéltek magyarul, mint bármelyikünk.

A negyed tele van magyar örökséggel.

A területen többek között van Szatmár nevű húsbolt és húsüzem, Farkas nevű tradícionális kegytárgybolt, a helyi éttermekben pedig magyar ételeket lehet kapni. Az egyik legfelkapottabb kóser éttermet például a kisvárdai születésű Gottlieb Zoltán alapította még a hatvanas években. Az ételek nevei pedig magyarul is fent vannak az étlapon.

A riport óriási visszhangot váltott ki, már több mint 400 ezren nézték meg a YouTube-on a magyar-haszid-zsidó világról készült kisfilmet. Vujity Tvrtko elmondta nekünk azt is, megtisztelőnek érzi, hogy a napokban megkereste egy másik település rabbija azzal, hogy meghívják őt magukhoz, mert saját maguk is annyira érdekesnek tartották a beszámolóját a Szatmárról.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás