promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Igazi baktériumtanya a legkedveltebb konyhai eszközünk, mérgezést is okozhat

Igazi baktériumtanya a legkedveltebb konyhai eszközünk, mérgezést is okozhat

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Ártalmatlan, de akár veszélyes, ételmérgezést okozó kis élőlények lakhatnak a mikrosütőben, amiket a sugárzás sem pusztít el.

A mikrohullámú sugárzás arról ismert, hogy meglehetősen veszélyes. A gyártók továbbra sem ajánlják, hogy a mikrosütő ajtajához hajolva nézzük végig a főzés vagy melegítés folyamatát és nem árt rendszeresen ellenőrizni a készülék ajtaját, hogy jól zár-e. Sokan nem szívesen használják és olyanok is vannak, akik be sem engedik az otthonaikba ezt az egyébként igen népszerű konyhai berendezést. 

Úgy tűnik, a mikrobák nincsenek ellene, egy friss kutatás kiderítette, hogy több mint 100 különböző baktériumtörzs élhet a mikróban.

A Valenciai Egyetemen mikrobiológusai összesen 30 különböző mikrohullámú sütő belsejéből vettek mintát. Tíz berendezést otthoni körülmények között használtak, tíz egy laboratóriumi helyiségből származott, tíz pedig közös használatú volt, amihez sokan hozzáfértek és naponta használták. Hamar kiderült, hogy minden mikrosütő jelentős méretű baktériumközösségnek adott otthont.

A kutatók elemezték a mikrobák DNS-ét és kiderült, hogy a legtöbb baktérium az emberi bőrön is megtalálható. Ennél aggasztóbb azonban, hogy olyan baktériumok is kimutattak a tesztek, amelyek ételmérgezést okozhatnak. 

Nem tudni, hogyan élik túl a mikrobák a mikróban

Nem világos, hogy ezek a mikrobák hogyan élik túl a mikrohullámú bombázást, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük, miként alkalmazkodtak a sütők magas hőmérsékletéhez és a sugárzáshoz ezek a szabad szemmel nem látható élőlények.

Az otthoni mikrohullámú sütőkben lévő mikrobák egyébként ugyanazok, mint a munkalapokon és más konyhai felületeken találhatók. Néhány közülük patogén, azaz megbetegíthetnek minket. Szakemberek szerint a mikrohullámú sütőt ugyanúgy kell tisztítani, mint bármely más konyhai felületet, azaz gyakran és fertőtlenítő szerekkel.

A tanulmány az összefoglaló részben azt hangsúlyozta, hogy nem kell megijedni, a  mikrohullámú sütők nem jelentenek nagyobb veszélyt, mint a konyha más részei, ahol élelmiszert tárolunk vagy dolgozunk fel. Ha tisztán tartjuk, nem kell aggódni attól, hogy megbetegszünk a mikrosütő használatától.

via Snexplores