promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Az amerikaiak berepültek a pusztító Milton hurrikán közepébe, brutális videót tettek közé

Az amerikaiak berepültek a pusztító Milton hurrikán közepébe, brutális videót tettek közé

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Nem vicc a tornádó. 

Repülés a hurrikán szívébe: Tudósok a Milton hurrikán belsejében

Megdöbbentő felvételek mutatják, ahogy a NOAA (Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal) egyik repülőgépe átrepül a Milton hurrikán közepén, hogy többet tudjanak meg annak fejlődéséről. Ez a rendkívüli küldetés rávilágít arra, hogy a hurrikánok tanulmányozása miért olyan fontos, és milyen extrém körülményekkel kell szembenézniük a tudósoknak.

Tornádóvadászok a vihar közepén

A NOAA rendszeresen végez repüléseket hurrikánok belsejébe, hogy adatokat gyűjtsenek, és pontosabb előrejelzéseket készítsenek ezekről a hatalmas viharokról. A NOAA két speciális repülőgépe, amelyeket játékosan "Kermit" és "Miss Piggy" néven ismernek, a hurrikán központjába repül, hogy valós idejű adatokat szolgáltasson a viharról. Ezek a gépek a hurrikán szemében repülve szállítanak létfontosságú adatokat, amelyek segítik a kutatókat és meteorológusokat a vihar fejlődésének és útjának pontosabb megértésében.

A NOAA elmagyarázza, hogy a P-3 típusú repülőgépek különleges Doppler-radar rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek vertikálisan és horizontálisan vizsgálják a vihart. Ez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy valós idejű képet kapjanak a hurrikán szerkezetéről. A repülők tengeri hőmérséklet-mérő szondákat is ki tudnak lőni a tenger felszíne felé, hogy fontos adatokat gyűjtsenek az óceán hőmérsékletéről, ami nagyban befolyásolja a hurrikán erejét és fejlődését.

NOAA WP-3D Orion #NOAA3 "Miss Piggy" flies into Hurricane Milton 10/7/2024

Inside the flight station aboard @NNational Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) WP-3D Orion 'Miss Piggy' as we fly straight into Hurricane #Milton! These flights collect critical data that helps improve forecasts and support hurricane research. Visit NOAA NWS National Hurricane Center for the latest forecast and advisories. Credit: Lt. Cmdr. Joshua Rannenberg, NOAA Corps

Posted by The NOAA Hurricane Hunters on Monday, October 7, 2024

Milton hurrikán: Kockázatos küldetés

A legutóbbi küldetés során a "Miss Piggy" névre keresztelt repülőgép átrepült a Milton hurrikán közepén, amely éppen Florida felé tartott. Bár a hurrikánokon való átrepülés általában nem ajánlott és különösen veszélyes, ez a repülés létfontosságú információkat szolgáltatott a vihar további mozgásáról.

Scott Price, a NOAA egyik parancsnoka elmagyarázta, hogy lehetetlen szimulálni a hurrikánok közepén való repülést.

„Az egyetlen módja annak, hogy megtapasztaljuk, milyen egy hurrikán falán átrepülni, ha ténylegesen ott vagyunk a viharban. Ez az egyetlen módja annak, hogy érzékeljük a repülőgép reagálását, a repülési jellemzőket, a csapat koordinációját és a hurrikán okozta fizikai reakciókat, miközben a gépet irányítjuk”

– mondta Price.

Egy hajmeresztő repülés

A Miss Piggy legutóbbi útja különösen rázósnak bizonyult. Az egyik fedélzeti tudós, Nick Underwood, videofelvételeken rögzítette a repülést, amelyen látszik, hogy a fedélzeti berendezések elmozdulnak a heves turbulencia miatt. Underwood az X (korábbi Twitter) közösségi oldalon megosztotta tapasztalatait, és elmondta: „Ez a repülés felér az Ian hurrikán két évvel ezelőtti útjával. A padlólapok feljöttek, a szondák megsérültek, és káosz uralkodott a kabinban. Ennek ellenére sikerült kihelyeznünk a mérőeszközöket, hogy adatokat gyűjtsünk. Ez a munka. Fontos feladat."

A hurrikánvadászok tehát a legszélsőségesebb körülmények között is folytatják munkájukat, hogy értékes adatokat gyűjtsenek, és jobban megértsék a hurrikánok dinamikáját. Korábban a Beryl hurrikán során is hasonlóan veszélyes repüléseket hajtottak végre.

Dropszondák: Létfontosságú adatok a vihar belsejéből

A repülőgépek fedélzetén található speciális eszközök mellett a kutatók úgynevezett "dropszondákat" is használnak. Ezek a henger alakú érzékelők a tenger felé hullva adatokat továbbítanak a repülőgép számára. A dropszondák a levegő minden egyes 4,6 méteres szakaszában adatokat rögzítenek a hőmérsékletről, páratartalomról, légnyomásról és szélsebességről.

Jason Dunion, a Miami Egyetem kutatómeteorológusa elmagyarázta, hogy ezek az adatok elengedhetetlenek a hurrikánok megértéséhez.

„A National Hurricane Center és a különböző modellező központok az összegyűjtött adatokat használják arra, hogy pontosabb képet kapjanak a légkör állapotáról”

– mondta Dunion.

A hurrikánok jövőbeli nyomon követése

A NOAA és más tudományos intézetek által gyűjtött adatok segítenek abban, hogy pontosabban tudják előrejelezni a hurrikánok útját és erejét. Ez nemcsak a kutatók számára létfontosságú, hanem az érintett területek lakói számára is, akik így időben készülhetnek fel a közeledő veszélyre.

Összességében a NOAA és a hurrikánvadászok bátor munkája alapvető szerepet játszik abban, hogy jobban megértsük, hogyan fejlődnek ezek az óriási viharok, és hogy hogyan védhetjük meg az embereket és a közösségeket a katasztrófáktól.

forrás: iFLScience