promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Tíz év után megfejtették az óceán fenekéről érkező furcsa zajok rejtélyét

Tíz év után megfejtették az óceán fenekéről érkező furcsa zajok rejtélyét

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Az óceán mélyéről hallható furcsa hangok beazonosításához a mesterséges intelligenciát hívták segítségül.

A tudósok úgy vélik, hogy végre megfejtették a Csendes-óceán fenekéről érkező megmagyarázhatatlan zajok rejtélyét. A hátborzongató hangokat tíz éve hallották először a Mariana-árokból, a Föld legmélyebb ismert pontjáról. A szakértők többféle magyarázatot felvázoltak, sokan azt gyanították, hogy egy víz alatti lény adhatja ki a hangokat. Bizonyítani azonban nem sikerült ezidáig.

A kutatók a mesterséges intelligenciát hívták segítségül, hogy a 2014 óta válasz nélkül maradt rejtélyre elfogadható megoldást találjanak. Úgy írták le a zajt, mint egy halk morgást, amit egy magas hang követett.

A rejtélyes hangok forrását tíz év után tudták megfejeteni

A kutatók azt gyanították, hogy a különös hang bálnáktól származhat, de egyetlen tengerbiológus sem ismerte fel, illetve nem egyeztek egyetlen ismert és rögzített bálnahívással sem. A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) szakértőit nem hagyta nyugodni a dolog, úgy döntöttek, a mesterséges intelligenciához fordulnak, hátha közelebb kerülnek a megoldáshoz.

Az MI technológiát használva több mint 200 ezer órányi hangfelvételt vizsgáltak meg különböző óceáni hangokról és kiderült, hogy a zajt a Bryde bálnák okozzák, amelyek meleg és trópusi vizekben élnek, és köztudottan mindig úton vannak.

A Byrde-bálnák a kék és a púpos bálnákkal együtt a bálnák roqual családjába tartoznak,  naponta közel 1500 kiló krillt, garnélarákot, rákokat, kopepodákat és apró halakat szűrnek ki táplálékként a vízből. Általában egyedül vagy párban úsznak, napjuk nagy részét a vízfelszíntől 15 méteren belül töltik, de úgy tűnik, néha egészen mélyre lemerészkednek.

A szakértők úgy vélik, hogy a bálnák a hívások segítségével találják meg egymást, miközben hatalmas távolságokat tesznek meg a vízben.

A hangok forrása, a Mariana-árok a Csendes-óceánban található, közel az Egyesült Államok Guam szigetéhez. Ez egy hihetetlenül mély és hosszú víz alatti kanyon a Csendes-óceán nyugati részén, Japántól délre. Itt található a Föld legmélyebb pontja, a Challenger-mélység, körülbelül 11 kilométer (10 994 méter) mély, vagyis az egész Mount Everest beleférne.

Mindössze négyen jutottak el a Mariana-árok aljára

2019-ben egy amerikai felfedező, Victor Vescovo négy órát töltött az árok aljának felfedezésével. Később megerősítették, hogy a merülés 10 972 méter volt, és Vescovo 11 méterrel megdöntötte a korábbi rekordot, így ő lett az első ember, aki elérte a Csendes-óceán legmélyebb részét.

Forrás: BBC