promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Otromba és tiszteletlen Jézus-kép került elő, nem akárhogy ábrázolják Krisztust a kereszten

Otromba és tiszteletlen Jézus-kép került elő, nem akárhogy ábrázolják Krisztust a kereszten

Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A Római Birodalomban évszázadokig üldözték a keresztényeket, így nem meglepő, hogy egy felháborító falfirka is született a kereszténység Megváltójáról.

A Názáreti Jézus a kereszténység központi alakja, születésének napja időszámításunk kezdete. Pedig az időpontot visszamenőleg megállapító tudósok óriásit tévedtek, modern számítások szerint valójában Jézus Krisztus időszámításunk előtt 7-ben születhetett.

Betlehemben látta meg a napvilágot, a mai Izrael területén, Nagy Heródes király uralma alatt. A maga korában lázadónak, uszítónak, hamis prófétának tartották, ezért lakolt kereszthalállal – hogy harmadnapra a hitünk szerint feltámadjon.

A követőinek évszázadokig nem volt könnyű a helyzetük, az őskeresztényeket, ókeresztényeket évszázadokon keresztül üldözték a Római Birodalomban is, mígnem a 4. században megtört a jég. Nagy Konstantin császár maga is megkeresztelkedett, I. Theodosius pedig 380-ban államvallássá tette a kereszténységet.

Jézus a maga korában nem örvendett olyan nagy tiszteletnek, mint a középkortól napjainkig. Ezért nem is meglepő, hogy az egyik legkorábbi ábrázolása meglehetősen bizarr és arcátlan, és emiatt hosszú ideig megmagyarázhatatlan is volt a kutatók számára.

Az úgynevezett Alexamenosz-falfirkáról van szó, amelyet a római császári palotának az udvari szolgafiúk tartózkodási helyéül szolgáló épületében találtak meg. Egy T alakú keresztre feszített szamárfejű alakot ábrázol, amelyet nem nehéz Krisztusként azonosítani. Már csak azért sem, mert alatta ott a felirat: „Alexamenosz imádja az istenét”.

Nyilvánvalóan egy korai keresztényt gúnyoltak ki vele a társai, és mivel a 3. század körül készülhetett a rajz, akkoriban még a többistenhit dívott a Római Birodalomban. Mind a keresztre feszítés, mind a szamárfejes ábrázolás igen sértőnek számított, a pogány rómaiak ugyanis azt hitték, hogy a keresztények az istentiszteleteik után vérfertőző orgiákat tartanak, legyilkolt gyerekek vérét isszák és szamárfejet imádnak.

Tipikus korabeli „fake newsról” van tehát szó, nem csoda, hogy az Alexamenosz-falfirka után még egy évszázadnak kellett eltelnie, hogy az új vallás meggyökeresedjen a birodalomban. Felmerült egyébként az is, hogy a rajz az egyiptomi Anubisz vagy Széth imádatát ábrázolja, ám ezen elképzelésen nem sok kutató osztozik.

Itt látható az otromba rajz: