promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetes méretű jáde sárkány került elő Kínában, oda figyel az egész régész szakma

Félelmetes méretű jáde sárkány került elő Kínában, oda figyel az egész régész szakma

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Több mint száz jádéból készült tárgyat is találtak a sárkány mellett. 

Elképesztő jade sárkány került elő: a legnagyobb Hongshan-kultúrából származó lelet, amit valaha találtak

A kínai régészek óriási felfedezést tettek az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területén, Chifeng városának egyik kő sírhelyén: a Hongshan-kultúrából származó legnagyobb jade sárkányra bukkantak. Ez az eddig talált legnagyobb méretű, késő neolitikus időszakból származó jade műtárgy, amelynek felfedezése mérföldkőnek számít a kínai őstörténet kutatásában.

A Hongshan-kultúra jelentősége

A Hongshan-kultúra időszámításunk előtt 3500–2500 között virágzott, és az úgynevezett "Jade Kor" első jelentős kultúrájaként ismert, amely a Liao-folyó medencéjében, Északkelet-Kína területén helyezkedett el. Ez a kultúra az első, amelyben a jade (jáde) faragás különleges szerepet kapott, és ahol a metamorfózis, azaz az átváltozás, mint vallási szimbólum is megjelent. A jade kiemelt szerepe az ősi Kínában nemcsak anyagi értékét tükrözte, hanem spirituális, rituális jelentőséggel is bírt. Az egyik legikonikusabb jade szimbólum a Hongshan-kultúrából a "disznó-sárkány" volt, amely fantasztikus állatokat ábrázolt, s ezzel is kifejezte a kor művészeti és vallási világképét.

Az új felfedezés részletei

2024 áprilisában a Belső-Mongólia Autonóm Terület Kulturális Örökségvédelmi és Régészeti Intézetének régészcsoportja nagyszabású feltárást indított Chifeng város Aohan Banner nevű területén. Közel négy hónapig tartó kutatásaik során a késői Hongshan-kultúra legnagyobb kő síremlékét tárták fel, amelyről kiderült, hogy egyszerre viseli a déli és az északi kínai építészeti stílusok jegyeit. A sírhely különlegessége az, hogy a feltárt szerkezetek révén sikerült azonosítani egy olyan temetkezési és áldozati helyszínt, amely eddig nem volt jellemző erre a régióra.

A feltárás során a régészek több mint 100 jade tárgyat találtak, amelyek szinte az összes, a Hongshan-kultúrára jellemző formát és típust lefedik. Ezek között voltak jade karperecek, koronaékszerek és különböző rituális tárgyak is. Az egyik legkiemelkedőbb lelet azonban egy 15,8 cm hosszú, 9,5 cm széles és 3 cm vastag jade sárkány volt, amely a legnagyobb, amit valaha ebből a kultúrából felfedeztek. Ez az impozáns sárkány egy kör alakú sírhelyen került elő, amelyhez délen egy szögletes oltár csatlakozott – ilyen elrendezést korábban még soha nem dokumentáltak ezen a területen.

A jade sárkány és a Hongshan-kultúra jade művészete

A Hongshan-kultúra jade tárgyai különösen kifinomult faragástechnikával készültek, és egyértelműen a társadalmi státusz és a vallási szertartások jelképei voltak. A most megtalált jade sárkány azonban nemcsak méretével, hanem részletgazdag kidolgozásával is lenyűgözte a kutatókat. A sárkány motívuma az ókori Kínában a hatalom, az isteni erő és a természeti erők irányításának szimbóluma volt, és gyakran használták a rituálék során. A lelet különösen jelentős, mivel egy olyan síremlék részeként került elő, amelyben nemcsak a Hongshan-kultúrára jellemző tárgyak, hanem a Lingjiatan-kultúrából származó koronadíszekre emlékeztető jade ékszerek is voltak. Ez a felfedezés megerősíti a korabeli kultúrák közötti kapcsolatokat és az átvett motívumok jelentőségét.

Temetkezési és rituális emlékek

A helyszínen nemcsak jade tárgyak kerültek elő, hanem emberi csontvázmaradványok, tűzrakóhelyek és henger alakú tárgyakat tartalmazó gödrök is. Emellett festett kerámiatálak, valamint háromlábú kerámia csészék is a régészek keze közé kerültek, amelyek mind a Hongshan-kultúra temetkezési szokásairól és vallási rituáléiról mesélnek. A kutatók szerint ezek a leletek alapvetően megváltoztathatják a Hongshan-kultúra jade művészetéről és a késő neolitikus Kína társadalmi szerveződéséről alkotott képet.

Jelentőség és hatás a régészeti kutatásokra

A jade sárkány felfedezését szeptember 13-án jelentették be egy Chifengben tartott sajtótájékoztatón, amelyet a „A kínai civilizáció ragyogó csillagai: a Hongshan-kultúra elnevezésének 70. évfordulója” című szimpóziumon tartottak meg. A felfedezés nemcsak a Hongshan-kultúra művészetének új megvilágításba helyezéséhez járul hozzá, hanem megerősíti, hogy a jade tárgyak milyen szorosan kötődtek a vallási és társadalmi élethez az ősi Kínában.

A jade sárkányhoz kapcsolódó leletek nemcsak a régészek, hanem a művészettörténészek számára is új információkat adhatnak arról, hogyan fejlődött a jade faragása és használata a késő neolitikum idején. A Hongshan-kultúra jade tárgyai, köztük a disznó-sárkány, hosszú ideig az ősi Kína művészetének meghatározó elemei voltak, s a mostani felfedezés a jade művészet fejlődéséről és annak rituális szerepéről is új megvilágításba helyezheti az eddigi ismereteket.

forrás: Arkeonews