promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Vérlázító luxus egy magyar börtönben, hatalmas a felháborodás az elítéltek luxus körülményei miatt

Vérlázító luxus egy magyar börtönben, hatalmas a felháborodás az elítéltek luxus körülményei miatt

Borítókép:  www.profimedia.hu
Színes
Kategória fejléc

A kórházi betegek ennek a tizedet sem kapják.

Vannak helyek, ahova a legtöbben sosem szeretnének bejutni és még kevesebben tudják, mi is történik valójában odabent. A mindennapi élet apró részletei, a rutinok és a szabályok, amik egy teljesen más világot alkotnak. Egy olyan világot, amiről a kívülállók csak találgathatnak.

De most egy ritka betekintést kaphatunk ebbe a zárt univerzumba. Egy olyan területre, ami talán a legfontosabb az emberi létezésben: az étkezésre. Mert hiába vagyunk bárhol, az étel mindig központi szerepet játszik az életünkben.

A rácsok mögötti gasztronómia

A magyar börtönrendszerben az étkezés sokkal összetettebb, mint azt bárki gondolná. Nem egyszerűen arról van szó, hogy "mit kapnak enni a rabok". Ez egy precízen megszervezett, tudományosan megtervezett rendszer, ami figyelembe veszi az egészségügyi előírásokat, a vallási meggyőződéseket és még a személyes preferenciákat is.

Egy börtön konyhájának vezetője most először beszélt arról, hogyan is működik valójában ez a rendszer. Az eredmény minden várakozást felülmúl. 22 különböző diéta közül választhatnak a fogvatartottak, ami több, mint amit sok kórház vagy étterem kínál.

Számok, amiktől leesik az állad

A mennyiségek, amikről beszélünk, egyenesen elképesztőek. Egy átlagos börtönben 1350-1400 főre kell naponta háromszor ételt készíteni. Ez azt jelenti, hogy naponta több mint 4000 adag ételt kell előállítani.

De mi kell ehhez? A számok magukért beszélnek: 100-120 kiló sertéshús és baromfi naponta. 140-150 kiló tészta minden egyes nap. És a legmegdöbbentőbb: 400-500 kiló burgonya naponta! Ez olyan mennyiség, amivel egy kisebb város lakosságát lehetne ellátni.

A felvágottak esetében 100 kiló fogy el reggelire, míg a konzerveknél akár 2-3000 darab is elmegy egyetlen vacsorára, ha kétesével kell kiosztani őket.

Mit szeretnek enni a fogvatartottak?

A válasz meglepő lehet: ugyanazokat az ételeket, mint mi. A legnépszerűbb ételek az egytálételek és az édességek. A rántott húst imádják, különösen ünnepekkor. A pörkölteket, töltött káposztát, vagdaltakat kedvelik leginkább.

"A sertéspörkölt ugyanúgy készül, mint kint, mint akárhol máshol. Ugyanúgy lepirítják a hagymát, rákerül a fűszerpaprika, rákerül a hús és ugyanúgy fog elkészülni a pörkölt, mint egy kinti étteremben" - magyarázza a konyha vezetője.

A diéták birodalma

A 22 fajta diéta között megtalálható a vegetáriánus, sertéshúsmentes, lisztmentes, tejmentes és még a paradicsommájmentes is. Van zsírfűszermentes, cukros, félcukros - összesen 39 különböző diéta fordul meg az intézetben.

Ez nem luxus, hanem szükségszerűség. Az orvosok és szakorvosok rendelik el ezeket a speciális étrendeket és a börtön konyhájának minden esetben alkalmazkodnia kell hozzájuk.

Honnan jönnek az alapanyagok?

A beszerzés is különleges rendszer szerint működik. Mivel olyan nagy mennyiségekről van szó, minden beszerzés eléri a közbeszerzési határt. Az alapanyagok egy része más börtönökből érkezik - ez a "belső ellátás" rendszere. Más börtönök termelik a sertéshúst, baromfit, sőt még a tésztát is. Ez egy zárt, önellátó rendszer, ami biztosítja az állandó minőséget és az alacsony árakat.

A forgó étlap rendszere pedig azt jelenti, hogy minden nap más ételt kapnak a fogvatartottak, de a köretek természetesen gyakrabban ismétlődnek, mert azokat nem lehet olyan szinten variálni.