
Ez kell a legkülönlegesebb magyar pörköltbe, senki nem ismeri a titkos összetevőt
Olvass tovább...
A szöveg eredetére érdekes magyarázatokat találunk az interneten.
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a magyar nyelv zsenialitását nem csak mi valljuk a Kárpát-medencében: a világtörténelem számos, nyelvekben járatos alakja jelentette már ki, hogy az egyedi nyelvünk játékossága és belső logikája párját ritkítja.
A nyelvújítás korában Kazinczy Ferenc és elszánt társai munkásságnak köszönhetően jelentős átalakuláson ment keresztül - óriási feladat volt, de hosszú küzdelem után az államnyelvi státuszt is sikerült elérni.
A nyelvújítás egyik módszere (a sok közül) az volt, hogy tájjellegű kifejezéseket tettek a közbeszéd részévé - az alábbi szöveggel azonban biztosan elég sokan bajban lennének.
Olvass tovább...
A szóban forgó szöveg egy igen különleges recept, ami időről-időre felbukkan az interneten - nem ritkán ősmagyar szövegként. Ha elolvassuk, viszonylag hamar kiderül, hogy szinte egy szót sem értünk a hozzávalókból.
A megfejtés nem olyan egyszerű, az interneten keresgélve több megfejtés is található - a teljes igazság viszont továbbra is bizonytalan. Bizonyos források alapján a szöveg Barcsay Ákos 17. századi erdélyi fejedelem korából ered és sok benne a székely szleng - mások viszont azt vallják, hogy baranyai horvát eredetű kifejezések vannak benne.
Akármi is legyen az igazság, az biztos, hogy a szöveg nagyon mókás és érthetetlen - az elkészítése pedig reménytelen.
Olvass tovább...
Aki kedvet kapott a "tüttyölt ratyli" néven futó étel elkészítéséhez, annak álljon itt a recept - a magunk részéről sok sikert kívánunk a projekthez, sikeres főzés után mindenképpen várjuk e-mailben a beszámolókat olvasóinktól.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A nyersratylit fertályórát posvásztjuk a gönyézdével, míg csurmot nem ereszt, közben a vatyekot megdicsikicseljük. Szépen höllyén megpicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot megpeccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak röttyengetjük, mert hamar odakaphat. Végül a suttyonyos petrecelt belebibározzuk a 4 ölej csikmányba, majd jól összegyöröszjézzük. Várunk, amíg a széle be nem tockosodik és rádurungoljuk a cihátát.
A YouTube-on akad videó is, van, aki elkészíti, neki tésztás étel lett a megfejtés: