promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyar étel a világ csúcsán, itthon alig ismerik, a külföldiek elájulnak tőle

Magyar étel a világ csúcsán, itthon alig ismerik, a külföldiek elájulnak tőle

Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Biztosan nem találod ki, melyik menzás étel a lista királya.

A világ egyik legérdekesebb, és talán leginkább mértékadó honlapjának számít a Food and Wines nevű portál. Az érdekes cikkeket és listákat is felvonultató gasztronómiai weboldal egy magyar szempontból is érdekes felsorolást adott közre. A TOP9-es formulát felöltő lista szerint ugyanis két magyar sztár ételről is megemlékezhetünk.

A honlap aktuális slágerlistája számba vette a világ legfinomabb gyümölcsleveseit. A felelősök nem vakon vagdalóztak, és a kiválasztottakat a lehető legprecízebb és legváltozatosabb ízeik miatt tették be a felsorolásba. A részletes ismertetők pedig valóban azt is sugallják, hogy nem amatőrök dobtak be pár egzotikus kóstolást.

A kilenc legjobb édes és savanyú gyümölcsleves listáját nem más nyerte meg, mint a Hűtött meggyleves édesköménnyel és tejföllel. A cikk írója megjegyzi, hogy ez a hagyományosan hideg gyümölcsleves már-már annyira édes az alapreceptje szerint, hogy akár desszert is lehetne. Pedig mind tudjuk, hogy mi magyarok távolról sem édességként fogyasztjuk ezt a fogást. Hanem a menzák és hidegkonyhák kedvelt és népszerű első fogásáról van szó.

A Food and Wine szerint a népszerű amerikai séf, Nicolaus Balla (talán a vélhetően magyar gyökerei miatt?) szívesen készíti ezt az ételt. Fűszerezése során pedig jó magyarhoz illően édesköményt használ. Valamint alapanyagként tudja, hogy érdemesebb savanyúbb típusú meggyet adnia a leveshez, az intenzívebb ízvilág elérése érdekében. A meggy Magyarországon nem csak úgynevezett  ipari gyümölcs, lévén azon kevés nemzet közé tartozunk, ahol ennek az édes-savanyú finomságnak a fogyasztása frissen, feldolgozatlanul is szokás. Ez valószínűleg régmúltra visszavezethető hagyomány.

Nyelvészek szerint már maga a „meggy” szó is finn-ugor eredetű, ez pedig akár még a honfoglalás előtti időkre is visszavezetheti a gyümölcs iránti szeretetünk eredetét.

Érdekesség, de a magyaros-menzás vonulat itt még nem áll meg a lista tekintetében. Ugyanis a negyedik helyen újfent egy hazai kedvencet említenek, mint a Gyümölcslevest. Ezt a szerző a meggy, az alma és a bogyós gyümölcsök keverékeként írja le, amelyek enyhe fahéjas elegyet alkotnak a fűszer hozzáadása nélkül is. Persze mi tudjuk, hogy igenis jár a jó menzás gyümölcsleveshez egy kevés (vagy sok?) őrölt fahéj. A leírás szerint igazi testességet azonban nem az édes gyümölcsök garmadája ad a levesnek. Hanem a kukoricakeményítő. Bár a régi háziasszonyok minden bizonnyal lisztes habarással sűrítették be azt. 

A gyümölcsleves esetében egy szakácskönyvet idéz a szakértő, aki szerint itt is fontos a savanykás íz megléte, ami beteljesíti a hűsítő szándékot. Igaz, megjegyzi, hogy az előételként játszott szerep mellett akár egy nehéz húsétel után is emésztés segítő hatású lehet egy friss, könnyed gyümölcsleves elfogyasztása.

A hagyományos magyar meggyleves elkészítése 2 percben:

Forrás: foodandwine.com