
Bekeményítettek a balatoni büfék, nem tűrik el ezt a vendégeknek többet
Olvass tovább...
Biztosan nem találod ki, melyik menzás étel a lista királya.
A világ egyik legérdekesebb, és talán leginkább mértékadó honlapjának számít a Food and Wines nevű portál. Az érdekes cikkeket és listákat is felvonultató gasztronómiai weboldal egy magyar szempontból is érdekes felsorolást adott közre. A TOP9-es formulát felöltő lista szerint ugyanis két magyar sztár ételről is megemlékezhetünk.
A kilenc legjobb édes és savanyú gyümölcsleves listáját nem más nyerte meg, mint a Hűtött meggyleves édesköménnyel és tejföllel. A cikk írója megjegyzi, hogy ez a hagyományosan hideg gyümölcsleves már-már annyira édes az alapreceptje szerint, hogy akár desszert is lehetne. Pedig mind tudjuk, hogy mi magyarok távolról sem édességként fogyasztjuk ezt a fogást. Hanem a menzák és hidegkonyhák kedvelt és népszerű első fogásáról van szó.
Olvass tovább...
A Food and Wine szerint a népszerű amerikai séf, Nicolaus Balla (talán a vélhetően magyar gyökerei miatt?) szívesen készíti ezt az ételt. Fűszerezése során pedig jó magyarhoz illően édesköményt használ. Valamint alapanyagként tudja, hogy érdemesebb savanyúbb típusú meggyet adnia a leveshez, az intenzívebb ízvilág elérése érdekében. A meggy Magyarországon nem csak úgynevezett ipari gyümölcs, lévén azon kevés nemzet közé tartozunk, ahol ennek az édes-savanyú finomságnak a fogyasztása frissen, feldolgozatlanul is szokás. Ez valószínűleg régmúltra visszavezethető hagyomány.
Érdekesség, de a magyaros-menzás vonulat itt még nem áll meg a lista tekintetében. Ugyanis a negyedik helyen újfent egy hazai kedvencet említenek, mint a Gyümölcslevest. Ezt a szerző a meggy, az alma és a bogyós gyümölcsök keverékeként írja le, amelyek enyhe fahéjas elegyet alkotnak a fűszer hozzáadása nélkül is. Persze mi tudjuk, hogy igenis jár a jó menzás gyümölcsleveshez egy kevés (vagy sok?) őrölt fahéj. A leírás szerint igazi testességet azonban nem az édes gyümölcsök garmadája ad a levesnek. Hanem a kukoricakeményítő. Bár a régi háziasszonyok minden bizonnyal lisztes habarással sűrítették be azt.
Olvass tovább...
A gyümölcsleves esetében egy szakácskönyvet idéz a szakértő, aki szerint itt is fontos a savanykás íz megléte, ami beteljesíti a hűsítő szándékot. Igaz, megjegyzi, hogy az előételként játszott szerep mellett akár egy nehéz húsétel után is emésztés segítő hatású lehet egy friss, könnyed gyümölcsleves elfogyasztása.
A hagyományos magyar meggyleves elkészítése 2 percben:
Forrás: foodandwine.com