
Megfigyelted már, mi van a mikród ajtaján? Ledöbbensz, hogy mire való
Olvass tovább...
Számtalan olyan kérdés létezik, amelyet egyszer már feltettünk magunknak, de egyelőre nem néztünk utána. Talán ez is az egyik, miért kicsik a konyhák a panellakásokban?
A panelházak és panellakások kapcsán van egy sokakat foglalkoztató kérdés, hogy vajon miért olyan szűkösek a konyhák, miért tervezték ezeket úgy, hogy ilyen aprók legyenek? Nos, tudatos tervezésről van szó, és így mindenre van logikus magyarázat is. Azt gondolnánk persze, hogy a válasz logikája abban rejlik, hogy helytakarékosság volt a cél,
ám az igazság, a kérdésre válasz ennél egy kicsit összetettebb és érdekesebb is.
Olvass tovább...
A kezdetek kezdetén a tervezésnél persze azzal is számoltak, hogy költséghatékony legyen az építkezés. A konyha és a fürdőszoba kialakítása a legdrágább, mivel ide bútorokat és egyéb használati tárgyakat is kellett tenni és csatornázásra is szükség volt egyúttal. A szobák esetén elsősorban a padlószőnyeg és a tapéta volt az, amit beépítettek átadás előtt.
A konyha szűkösségét az is magyarázza, hogy a tervezők egyfajta modern életmódváltásra gondoltak.
A modern ember társas helyekre jár, üzemei konyhákon étkezik és lakótelepi éttermekben, az otthoni főzés pedig egy kis plusz lett volna, nem feltétlenül szerves része a hétköznapoknak. Ezért is alakították kicsikre a konyhákat a panelházakban, a panellakásokban. Érdekesség azonban, és ez a felmérésekből is nagyon jól látszik, hogy például a magyar lakosság továbbra is szeretett otthon főzni.
1970-ben végzett felmérések kimutatták, hogy a családok 82%-a napi szinten főzött.
Olvass tovább...
(Forrás: Tó-Retro Blog)