promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Saját egészségeddel játszol, ha sütőtökös kávét iszol

Saját egészségeddel játszol, ha sütőtökös kávét iszol

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

Az ősz igazi slágere a sütőtökös latte, rengetegen imádják, de csak kevesen tudják, milyen káros az egészségre.

Ahogy beköszöntött az ősz, rögtön megjelent a kávézók kínálatában a sütőtökös latte, ami egy igazi slágernek számít főleg a fiatalok körében. Bár a sütőtököt nem mindenki szereti, de az ilyen ízesítésű kávékért rajonganak az emberek - valószínűleg azért, mert valójában semmi sütőtök íze nincsen, inkább a mézeskalácshoz hasonlítható. Emellett nagyon sok helyen kapható úgynevezett pumpkin spice szirup, amivel bárki otthon is felturbózhatja a tejes kávéját, vagy megbolondíthatja a forró csokiját, de nem árt vigyázni ezekkel az italokkal, mert nemcsak, hogy az íze miatt függőséget okozhat, de potenciális egészségügyi kockázatokat is hordoz; másnéven a túlzott fogyasztása káros az egészségre.

Figyelmeztetnek az orvosok

Több szakember is felhívta a figyelmet arra, hogy ezeknek a sütőtökös lattéknak az összetevői káros hatással lehetnek a szervezetre. A Daily Mail írta meg, hogy az egyik, Magyarországon is jelen lévő kávézólánc nagy méretű pumpkin spice lattéjában 135 mg koffein van, ami jócskán meghaladja a tinédzsereknek ajánlott napi 100 mg koffeinmennyiséget. Márpedig a fiatalok annyira odáig vannak a sütőtökös kávékért, hogy ha ilyet isznak, akkor is a legnagyobb kiszerelésben veszik meg.

A túlzott koffeinfogyasztás viszont jelentősen megnövelheti egyes betegségek kialakulásának kockázatát. Dr. Masarat Jilani rámutatott arra, hogy a túlzott koffeinbevitel tachycardiát, azaz szapora szívverést okozhat, amely veszélyes lehet, különösen azoknál, akiknél fennáll valamilyen szívbetegség.

A túl sok koffein ráadásul nemcsak fizikai, hanem mentális problémákhoz is vezethet: hangulatingadozást, nyugtalanságot okozhat, emellett fokozhatja a szorongást és a depressziót, amik eléggé gyakoriak a serdülőkorban.

És akkor még nem beszéltünk a hosszútávú károkról: nagyon sokan túlzásba viszik a napi kávéfogyasztást, akár 4-5 vagy még több csészével is megisznak belőle, ám ez hosszútávon jócskán emelheti a vérnyomást, ami pedig növeli a szívrohamok és a stroke kockázatát. Aki pedig szívbetegséggel küzd, annak értelemszerűen szigorúan tilos sok kávét innia.

Ha mindez sem lenne elég, akkor megemlíthetjük a cukorfogyasztás káros hatásait is, ugyanis egy ilyen nagy méretű pumpkin spice latte - és természetesen minden más cukorszirupos tejeskávé is -, 42 gramm cukrot tartalmaz, ami annyit jelent, mintha otthon 10 teáskanálnyi cukrot tennénk a reggeli kávénkba. Ez a 42 gramm cukor pedig majdnem annyi, mint a WHO által ajánlott napi 50 grammos maximumbevitel.

A kávé attól még lehet a hosszú élet titka

Természetesen vannak olyan kutatási eredmények, amik bizonyítják, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás jótékony hatással van az egészségre, és csökkenti egyes súlyos betegségek kockázatát. Némely tudósok azt mondják, hogy ha valaki napi három csésze kávét megiszik feketén - tehát nem tesz bele sem cukrot, sem semmilyen szirupot és más édesítésre szolgáló készítményt -, akkor az az ember egészségesebben issza a kávéját, mint a többiek.