promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Rajongott egymásért Koós és Hofi, utána évekig egymáshoz sem szóltak, a kibékülés is váratlan volt

Rajongott egymásért Koós és Hofi, utána évekig egymáshoz sem szóltak, a kibékülés is váratlan volt

Borítókép:  Fortepan / Szalay Zoltán
Színes
Kategória fejléc

Évekig egy szót sem szólt egymáshoz Koós János és Hofi Géza, végül utóbbi kezdte a békülést.

Hofi Géza és Koós János a szórakoztatás legendái, elválaszthatatlanok voltak a színpadon és a magánéletben is gyakran összejártak. Aztán egy nap megszakadt a kapcsolat. Évekig nem beszéltek egymással, de összeveszésüket nem feszegette a korabeli sajtó, a pontos ok csak most derült ki. Heller Tamás, érdemes művész a Blikknek elmondta a váratlan szakítás történetét és kiderültek a békülés körülményei is.

A Hofi-Koós duett országos vetélkedőt nyert a hatvanas években és onnantól kezdve nem volt megállás, jöttek a közös számaik. Hofi 1983-ban Ádám Ottó rendező hívására otthagyta a Mikroszkóp Színpadot és átment a Madách Kamarába. Akkorra a két humorista már külön-külön is az ország kedvenceivé vált. A közvéleményt meglepte Hofi színházváltása, Hofit pedig az, amit róla mondott a barátja. 

Aki személyesen ismerte Hofi Gézát, tudhatta, hogy nem egyszerű természet, őszinte ember volt, aki nem félt kimondani, amit gondolt. Ezt pedig sokan nem vették jó néven, állítólag a kollégák miatt hagyta ott a Mikroszkópot is. Már nem érezte ott jól magát.

Marton Frigyes rendező zokon vette az imádott humorista távozását, és talán ezért is nyilatkozta azt, hogy Hofi Géza helyett Koós János jött a Mikroszkóphoz. 

„Janit valóban szerződtették a távozó Géza helyére. Hofi megdöbbent az újságokban megjelent mondaton, mert úgy érezte, ő nem helyettesíthető. S erre tett rá egy lapáttal, amikor Koós egy interjúban elismételte, hogy Hofi Géza helyére érkezett. Ez olaj volt a tűzre. Géza, aki pótolhatatlannak hitte magát, vérig sértődött, megharagudott Koósra, és utána szóba sem álltak egymással” 

– mesélte Heller Tamás.

Koós János karrierje nem volt hosszúéletű a Mikroszkóp Színpadon. A színház felújítása miatt sokáig várnia kellett az első bemutatóra, majd amikor végre eljött a pillanat, a teltházas közönség soraiban ülve, váratlanul meghalt egy néző. Az előadást leállították. Hogy ezt negatív előjelnek vette-e Koós János vagy egyébként is így alakult volna, azt nem tudni, de néhány hónap múlva az énekes-humorista otthagyta a Mikroszkópot.

A békülést Hofi kezdte

Koós és Hofi hosszú évekig nem beszéltek egymással. Aztán a Vidám Fiúk nevű paródiaegyüttes tagja, Liliom Károly születésnapi bulit rendezett a Lila Akác nevű étteremben és oda meghívta mindkettőjüket. 

„Géza egy kis asztalnál ült, épp a vécé előtt, s amikor Koós Jani az illemhelyre indult, Hofi váratlanul felállt, majd azt mondta a felé sétáló énekesnek: Gyere ide, a k*rva életbe! Aztán átölelték egymást”

– emlékezett vissza Heller Tamás arra az estére.