promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos dolog derült ki a magyarok kedvenc ételéről, egyél sokkal kevesebbet belőle

Súlyos dolog derült ki a magyarok kedvenc ételéről, egyél sokkal kevesebbet belőle

Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Minden magyar család hűtőjében ott lehet a veszedelem.

Magyarok vagyunk, így természetes vonzódásunk van a füstölt, grillezett húsokhoz. Az egyik leginkább sokoldalú étel a kolbász. Általában igen sósan és paprikásan. Tulajdonképpen hazánkban az emberek többsége szinte bármelyik étkezés alkalmával fogyasztja, legyen szó füstölt, főtt, grillezett, lángolt, sült formában elkészített formáról. Azonban a helyzet az, hogy a túlzásba vitt kolbászevés a jelek szerint igencsak ártalmas lehet.

A Sonline.hu cikke járt utána annak, hogy mégis mekkora lehet a baj, ha valaki szinte folyamatosan, minden nap ezt a méltán népszerű ételt fogyasztja. Nincsenek jó híreink. A szakértő szerint is túl sok a füstölt, sózott hústermék az étrendünkben, amelynek jóval kímélőbbnek kellene lennie a szervezetünkkel, egészségünkkel.

A mértéktartás akár a szerveink védelmében is fontos kellene, hogy legyen, azonban a megfelelő mennyiséget és minőséget csak kevesen ismerik, és/vagy tartják be szigorúan. A somogyi honlap ennek a kérdéskörnek járt utána, és faggatott ki egy igazi szakembert. Hartmann Tímea, kaposvári dietetikus fejtette ki a véleményét, hogy pontosan milyen alkotóelemek is okozhatnak gondot a túlzásba vitt kolbászevés miatt. Grillezés, füstölés során

szerinte a kolbászok karcinogén hatásúak, ami egyrészt a PAH vegyületek miatt van.

A PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) főként a szerves anyagok tökéletlen égésekor keletkeznek. Több száz vegyület tartozik a csoportba, mindenütt megtalálhatók a környezetben. A PAH-ok stabil vegyületek, rendszerint különböző összetételű keverékekben fordulnak elő. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak, de vegyületeinek karcinogén aktivitása különböző.

Legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén.

– idézik a NÉBIH-et a somogyiak.

A szakértő elárulta, hogy bizonyos határérték felett ez a vegyület képes lehet arra, hogy roncsolja, károsítsa a DNS-t és más sejteket. Sajnos ez a vegyület akár szennyezett levegővel, vízzel, de még a dohányfüsttel is bejuthat a szervezetünkbe, ami azért már erősen riasztónak hangzik.

Hartmann Tímea osztja a vélemény, miszerint a füstölt hústermékek, ételek, különösen a kolbászok nem csak a füstüléses tartósítás miatt lehetnek egészségtelenek. A magyar gasztrokultúra részeként túl sok sót használunk még mindig. Ez pedig tevékenyen járul hozzá a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, de akár a vesebántalmak (például vesekő) kialakulásához is.

„Sokunk étrendje a szükségesnél jóval több sót tartalmaz, mert a legtöbb feldolgozott élelmiszerben jelen van, mint például a chips-ekben, de a füstölt ételekre is jellemző, amik karcinogék hatásúak is. A túlzott sófogyasztás többek között eredményezhet megnagyobbodott szívizmot, fejfását, vesebetegséget, stroke-ot, szívelégtelenséget, veseköveket, csontritkulást, de még gyomorrákot is, így érdemes figyelni a korlátozott mennyiség bevitelére.”

– hívja fel rá a figyelmet a szakember.

Így készül a tökéletes grillkolbász házilag: