promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ez volt Szent Imre herceg igazi neve, kolosszális meglepetés ér

Ez volt Szent Imre herceg igazi neve, kolosszális meglepetés ér

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc

Sokan nem tudják, hogy miből jön az Imre, és hogy az Imréből mi jön. Szent István fiának neve kontinens nevét ihlethette.

Szent Imre alakja a múlt homályába vész, annak ellenére, hogy Szent István fiát minden magyar ismeri, és külföldön is nagyon sokan tisztelik, és így volt ez már a középkorban is. A legismertebb történet arról szól, hogy a magyar trónörökös hogy halt meg, a leírások szerint vadkanbaleset vezethetett a halálához.

Azt is kevesen tudják, hogy Szent Istvánnak és Gizellának több gyermeke is született hosszú házasságuk alatt, ám csak egy élte meg a felnőttkort, ő volt Imre, aki 1031-ben vesztette életét, majd 1083-ban avatták szentté apjával együtt, és így örökre beírta magát az egyház történetébe is.

Egyes elméletek szerint két fiuk és három lányuk is születhetett. Annyit bizonyosan tudunk, hogy korábban, imre előtt már született egy gyermeke a királyi párnak, a gyermeket pedig Ottónak nevezték el.

A nevét pedig III. Ottó német-római császárról kapta.

Imre körülbelül 24 éves lehetett 1031-ben, az írások pedig arról szólnak, hogy nagyon jó nevelsét kapott Szent Gellérttől, még a szerzetesi élethet is közel került.

Halála után nem sokkal már a szűzi élet mintaképeként is tisztelték őt.

Imre is egy német-római császárról kapta a nevét születésekor. II. Henrikről, aki anyai nagybátyja volt a fiúnak. Imre tehát a Henrik nevet kapta, és ez is maradt a neve. A Henricus név magyaros változata ugyanis Emrih, és innen jött később az Imre.

Az pedig már egy másik történet, hogy nagyon valószínű lehet az is, hogy Imre nevéből jön Amerika elnevezése is. A történet kicsit többszörösen is fondorlatos, ám köze van Imre szentté avatásához majd erős kultuszához, amely az itáliai területeken is nagyon népszerű volt. Amerikát pedig Amerigo Vespucciról nevezték el, aki Firenzében született.

Az Amerigo név az Imre név olasz átirata, és sokak szerint Vespucci szüleit az Itáliában is nagyon népszerű Szent Imre-kultusz vezette arra, hogy fiukat Amerigonak, azaz Imrének nevezzék el.