promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hirtelen megjelent Pesten és elszavalta a Szózatot a világhírű Alexandre Dumas, a három testőr is megemelte volna a kalapját az író előtt

Hirtelen megjelent Pesten és elszavalta a Szózatot a világhírű Alexandre Dumas, a három testőr is megemelte volna a kalapját az író előtt

Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

Alexandre Dumas-val különleges dolgok történtek Magyarországon.

Alexandre Dumas neve hallatán mindenkinek A három testőr vagy a Monte Cristo grófja jut eszébe, de ennél többet a legtöbb ember nem is tud róla, pedig igen sok magyar vonatkozású érdekesség is van vele kapcsolatban. Elég csak megemlíteni, hogy tiszteletbeli pesti tűzoltó volt, hogy egyszer csodálatosan szavalta el a Szózatot, mikor Budapesten járt, illetve, hogy

önmagát magyar grófnak, Kossuth Lajos egykori szárnysegédjének vallotta, és azt állította, hogy politikai okokból kellett elmenekülnie a hazájából.

Dumas 1865-ben látogatott el Pestre, miután Bécsben egy előadást tartott. Normál esetben tűzijátékkal és díszlövésekkel fogadták volna az írót, de éppen akkor zajlottak a választások, emellett december elejére várták a fővárosba Ferenc József osztrák császárt és Sissi császárnét, így aztán nem volt akkora felhajtás Alexandre Dumas érkezése miatt. A magyar sajtó összehordott mindenfélét az író érkezéséről: volt, aki azt mondta, el se jön az érdektelenségbe fulladt bécsi előadás után, mások szerint Pesten már nem is tart előadást, hanem rögtön megy tovább Velencébe, míg egyes újságok azt közölték, hogy Dumas tetőtől talpig magyarban fog megjelenni nálunk, és el fogja szavalni a Szózatot.

Végül utóbbi lett az igaz: a meglehetősen testes, kövér író szűk magyar nadrágot, atillát, csizmát, és kócsagos föveget viselt, mikor nálunk vendégeskedett, majd november 9-én megjelent a tiszteletére rendezett estélyen, amit az író Rózsaági Antal lakásán tartottak.

Alexandre Dumas itt szavalta el a Szózatot - természetesen francia nyelven.

Az estélyen egymás után köszöntötték őt a magyar írók, az egybegyűltek aztán a magyar írók sorába fogadták Dumas-t, aminek erről szóló oklevelét Vámbéry Ármin szerkesztette meg. Később bankettet adtak a tiszteletére a Nemzeti Színházban, ahol Jókai Mór köszöntötte és beszédében hangsúlyozta, hogy "ifjúkorában Dumas regényei ébresztették fel benne az írói vágyat". Beszéde után a francia író meghatottan ölelte magához Jókait.

Az ünnepségen részt vett többek között Széchenyi István fia, Ödön is, a pesti tűzoltóság megalapítója, aki tiszteletbeli tűzoltónak nevezte ki Alexandre Dumas-t, emellett egy díszkarddal is megajándékozta.