promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hányan voltak a honfoglaló magyarok? Egyetlen szó elárul mindent
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Érdekes kérdés lehet, hogy valójában mennyien voltak a honfoglaló magyarok, akik több mint ezer éve bejöttek a Kárpát-medencébe.

Akkoriban még nem végeztek népszámlálásokat, így csak nagyon nehezen tudjuk megmondani, hogy mennyien jöhettek be a Kárpát-medencébe a magyarok, mennyien telepedhettek le őseink még több mint ezer évvel ezelőtt. A honfoglaláskori magyar kultúra és magyar történelem szerencsére az egyik legnépszerűbb kutatási terület volt az elmúlt évtizedekben,

így pedig nagyon sok információ áll készen számunkra, amelyek megpróbálnak választ adni a nagy kérdésre, amely nagyon sok embert érdekel idehaza.

Mennyien voltak?

Forrásunk nincs sok magyar őseinkre vonatkozóan, ezek pedig arab és bizánci szerzők művei, akik nem is találkoztak eleinkkel élőben. Az arab munkák azért nagyon fontosak, mivel még a honfoglalás előtti korból tudósítanak. Úgy írnak a magyar haderőről, mint két tömény. A tömény tízezret jelenthet, ekkora volt tehát a hadra fogható magyar férfiak száma a népességben egyes források szerint. Ám sok probléma lehet ezzel kifejezéssel, hiszen a tízes számrendszert ekkoriban nem ismerték, és az is kérdéses, hogy számolhatták össze az arabok a magyar hadakat, amikor nem is találkoztak velük. A Tudás cikke ezt a témát részletesen járja körül.

Két kiváló történész, Györffy György és Kristó Gyula kutatásait tekintve, érdemes részletesen is elemezni álláspontjaikat.

Györffy szerint, ha a letelepedett, földművelő életmódra gondolunk, ahol létezett egy a köznéptől elkülönült katonai réteg, akkor akár 500 ezer honfoglaló magyarról is beszélhetünk. Ez a szám 100 ezer családot jelent, mivel akkoriban egy család átlagosan ötfős volt.

Kristó más nézetet képvisel: szerinte a magyarok nagyállattartó, nomád életmódot folytattak, és a 20 ezres katonaság az ilyen társadalomban minden fegyverképes férfi bevonását jelentette. A nomád társadalmakban a népesség egyhatodától egyharmadáig terjedhetett a katonáskodó réteg, tehát a magyarok száma 60 és 120 ezer fő közötti lehetett. 

Még több érdekesség érdekel a honfoglaló magyarokról?

(Forrás: Tudás, Juhász Péter: A honfoglalók létszámának kérdéséhez)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás