promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hajdú-Bihar vármegyébe zuhant az űrből, egy gazda talált rá, először azt hitte, aranyat lelt
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Azonnal megvizsgálták, hátha találnak benne aranyat.

Az elmúlt időszakban a NASA különleges projektjei révén a világűr egyre közelebb jött hozzánk, és egyre többet tudunk a különböző objektumokról is, amelyek körülöttünk keringenek, és néha a Földre hullanak. Nem mellesleg pedig a tudásunk is egyre több arról, hogy milyenek körülöttünk a bolygók.

Nagyon ritkán hallunk olyan esetről, amikor az űrből érkező jövevény éppen Magyarországon csapódjék a földbe, éppen nálunk fedezzék fel azt, és éppen itt kezdjék tanulmányozni. Azonban a leghíresebb magyarországi lelet, amely az űrből érkezett, igazán izgalmas történettel rendelkezik.

A megtalálója azt hitte először, hogy aranyat talált.

És ennek reményében kezdődött is azonnal a feltárás.

Mindmáig a leghíresebb magyar meteorit a kabai meteorit, amely onnan kapta a nevét, hogy egy kis, Hajdú-Bihar vármegyei település, Kaba határában találták meg. A megtaláláshoz pedig sztori is van. 1857. április 15-én körülbelül este 10 órakor érkezett az űrből a jövevény, az érkezésére pedig egy helyi gazda lett figyelmes.

Szilágyi Gábor kabai gazda úgy beszélt az eseményről, hogy látta elsuhanni az égen a meteoritot, majd a lova is megbokrosodott.

Később segítséget hívott a településről, hogy segítsenek azt kiásni, hiszen tudta, hogy hova zuhant. Amikor kiemelték a földből a több kilós égi jövevényt, akkor aranyat kerestek benne. Később tudományos célra ajánlották fel azt.

Hihetetlen lelet.

Korábban a HAON-nak nyilatkozva Szabó Gergely, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének adjunktusa elmondta azt is, hogy a kő azért is nagyon értékes, mivel 4,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, a Naprendszerrel egy időben, így fontos információkat hordoz a naprendszer keletkezéséről is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás