promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feltalálták a másnaposság ellenszerét – történelmi múltra tekint vissza a megoldás
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Furcsa másnaposság-gyógymódok a történelemből: Homokfürdő Írországban

A másnaposság kellemetlen tüneteit az emberiség már az ókortól fogva igyekszik enyhíteni. A vízivás, a kávézás és a fejfájáscsillapító szedése mellett számos furcsa és szokatlan gyógymód is létezett a történelem során. Ezek közül kiemelkedik az ír "homokfürdő" nevű praktika, amellyel a másnaposságra igyekeztek enyhülést találni.

A homokfürdő lényege abban állt, hogy a beteget nyakig beásták a nedves tengeri homokba. A homok hűsítő hatása és a friss levegő valószínűleg enyhítette a másnaposság tüneteit, mint a fejfájást, a hányingert és a szédülést. Ezen kívül a homok súlya enyhe nyomást gyakorolt a testre, ami serkenthette a vérkeringést és a nyirokkeringést.

A homokfürdő nem csak Írországban volt népszerű, de a 18. és 19. században Angliában és Németországban is alkalmazták. Gyakran fürdőházakban vagy strandokon kialakított homokos medencékben végezték a kezelést. A homokfürdőt nemcsak másnaposság ellen, de reumás fájdalmak, ízületi gyulladások és izomfájdalmak enyhítésére is használták.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a homokfürdőnek nincs tudományosan alátámasztott hatékonysága a másnaposság ellen. A homokba ásás kellemes élmény lehet a friss levegő és a hűsítő homok miatt, de önmagában nem gyógyítja meg a másnaposságot. A másnaposság elkerülésének legjobb módja az alkoholfogyasztás mérséklése, a bőséges folyadékbevitel és a pihenés.

Manapság a homokfürdőt már csak kuriózumként űzik néhány tengerparti üdülőhelyen. A másnaposság ellen hatékonyabb gyógymódok közé tartozik a vízivás, a kávézás, a fejfájáscsillapító szedése, a könnyű ételek fogyasztása és a friss levegőn töltött idő. Amennyiben súlyos másnapossági tüneteket tapasztal, forduljon orvoshoz.

Forrás: Culture Tips

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás