promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghurcolták a tanárnőt a férfiszerelmes filmajánlása miatt, 6 év után most róla készült elgondolkodtató film
Borítókép:  port.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A meghurcolt irodalomtanár története már a Netflixen is megnézhető.

A hatalom és az elnyomás természetéről szól a tanári hivatás nagy kérdései mentén Moldovai Katalin filmje, az Elfogy a levegő, ami már a Netflix kínálatában is elérhető, és amit valós események ihlettek. 2017-ben történt ugyanis, hogy egy román irodalomtanár, Adela Stan otthagyta a pedagógusi pályát, miután meghurcolták és megalázták azért, mert Arthur Rimbaud francia költőhöz kapcsolódóan ajánlani merte a diákjainak az 1995-ben bemutatott Teljes napfogyatkozás című filmet, amiben az akkor még fiatal Leonardo DiCaprio és a Harry Potter-filmekből is ismert David Thewlis játszotta a főszerepet.

Mint ismert, Paul Verlaine és Arthur Rimbaud egészen különös kapcsolatban állt egymással még a nagy korkülönbség ellenére is. Megismerkedésük után hamar egy kölcsönösen mély szimpátia alakult ki közöttük, nagyon sokat jártak együtt kétes szórakozóhelyekre, és nem éppen kellemes emberekkel barátkoztak; nem beszélve arról, hogy Verlaine ezeken a kicsapongó éjszakákon igyekezett rászoktatni a 17 éves Rimbaud-ot az abszintra. Aztán a két költő barátsága teljesen átalakult, szerelem lett belőle. Ezt a viszonyt egyébként emlékeim szerint - bár már elég régen láttam - jól bemutatja a Teljes napfogyatkozás, ami egy erotikus történelmi drámában dolgozta fel a két költő kapcsolatát.

Ez volt az a film, amit a román irodalomtanár a diákok figyelmébe ajánlott, és ez nagyon nem tetszett egyes szülőknek. Bár a film a legkevésbé sem öncélúan mutatja be a homoszexualitást, mégis hatalmas botrány keveredett belőle, mert a szülők kikérték maguknak, hogy az iskolában ilyen filmeket ajánlgassanak a gyerekeiknek. Az ügyből vizsgálat lett, majd médiacirkusz, a tanárt meghurcolták emiatt, végül aztán teljesen hátat fordított a hivatásának.

(Fotó: port.hu)

6 évvel később bemutatták az erről szóló, Elfogy a levegő című filmet, ami a magyarországi bemutatásakor teljesen el is kerülte a figyelmemet, de most a Netflixen meg tudtam nézni, és azt kell mondanom, bizonyos szempontból nagyon meglepett, hogy az NFI Inkubátor Programjának keretén belül támogatták ezt a produkciót. Aztán ahogy néztem a filmet, és kicsit a történet mögé láttam, észrevettem benne azt, ami miatt a Filmintézet fontosnak tartotta ennek a projektnek a támogatását, hiszen egyrészt erdélyi, tehát határon túli alkotók és színészek készítették, másrészt valahol úgy tekinthettek erre a filmre, hogy úgymond elrettentő példaként szolgáljon a román irodalomtanár esete a hazai iskolákban dolgozó pedagógusoknak.

Hozzá kell tennem, nem kell egy férfiszerelmet mutató film ahhoz, hogy egy tanár ellen vizsgálat induljon, elég az, ha egész egyszerűen nem a kikövezett ösvény, a hivatalos tanrend szerint menetel, hanem kicsit elrugaszkodik attól, és más irányba viszi el a tanítást; nem véletlen, hogy erről a filmről kicsit a Holt költők társasága jutott eszembe.

Az Elfogy a levegő egy nagyon elgondolkodtató film, mert tényleg felmerül az ember fejében a kérdés, vajon mennyire vannak bekorlátozva a tanárok, illetve láthatjuk, hogy milyen súlyos következményeket vonhat maga után az, ha egy pedagógus ajánl egy filmet, ami bár szorosan kapcsolódik egy adott tananyaghoz, de a benne látottak miatt esetleg megkérdőjelezhető, hogy ezt egyáltalán ajánlhatná-e egy tanár a diákjainak. Emiatt egyébként eszembe jutott az én régi irodalomtanárom, aki belerakta az érettségi tételek közé a Harry Pottert. Ez azért érdekes jelen esetben, mert ugyebár azt maga J. K. Rowling erősítette meg, hogy a regények egyik kulcskaraktere, Albus Dumbledore meleg; viszont akkor ezek szerint már a világ egyik legsikeresebb regénysorozatát sem lehetne megemlíteni vagy ajánlani a diákoknak, nemhogy érettségi tételek közé rakni, hiszen szerepel benne egy olyan varázsló, akinek a szexuális irányultsága eltér attól, amit egyesek normálisnak gondolnak.

(Fotó: port.hu)

Véleményem szerint ez már egy olyan szintet képvisel ebben az egész gendertémában, ami túlzás, és ilyen alapon azt gondolom jogosan merül fel a kérdés, hogy ha egy 11. osztályos tanuló nem nézhet meg egy filmet, ami két francia költő szerelméről és kapcsolatáról szól, akkor a magyar diákoknak miért tanítják még egyáltalán Pilinszky János költészetét, aki bár nős ember volt, de úgy hírlik, valójában a férfiak vonzották.

Nagyon érdekes kérdéseket vethet fel az emberben az Elfogy a levegő cím film, és ezért tudnám igazából mindenkinek ajánlani, hogy ne azért nézze meg, mert ez most valamilyen szempontból egy érzékeny témát boncolgat, hanem hogy ennek hatására elinduljon valamilyen gondolatmenet, és kicsit elmélkedjen azon, hogy merre is tart a társadalom, mi is a valós probléma; mi az, amikor egy tanár már átlép bizonyos határokat, és mi az, amikor a szülők túlreagálnak dolgokat.

Az Elfogy a levegő már elérhető a Netflixen, előzetesét alább láthatjátok:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás