promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fellopakodtunk a pesti Halálcsillagra, és kiszabadítottuk Han Solót - Magyarország egyetlen Star Wars múzeumában jártunk
Borítókép:  Travelling Galaxy
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Interaktív, különleges élményt nyújt hazánk egyetlen Star Wars múzeuma, ahol egy értékes relikviát is a kezünkbe vehetünk.

Megnyílt Magyarország egyetlen Star Wars múzeuma, ami bizonyos szempontból nagyon hasonlít arra a kiállításra, amit annak idején a budapesti Bálnában lehetett megtekinteni, de mégis többet nyújt annál. A Travelling Galaxy egy interaktív élményt kínál a látogatóknak, akik az eredeti trilógia helyszínein, a Tantive IV nevű hajón, az Echo-bázison a Hoth-rendszerben, a Halálcsillagon, a Tatooine-on, illetve az Endoron nézhetik meg a kiállított tárgyakat, megismerhetik egyes, a filmekben kevésbé, vagy egyáltalán nem látható karaktereket, fotózkodhatnak az életnagyságú figurákkal, de felpróbálhatják akár a rohamosztagosok sisakját - amiben tényleg szinte semmit sem látni, nem csoda, hogy nem tudnak normálisan célozni -, fénykardforgatásban is bizonyíthatnak, valamint egy zöld háttér előtt készíthetnek menő képeket, amiket akár meg is vásárolhatnak.

A Travelling Galaxy csapata igyekezett úgy megalkotni ezt a kiállítást, hogy az minden tekintetben méltó legyen a Star Wars utánozhatatlan világához, és ez olyannyira sikerült nekik, hogy valóban egy európai viszonylatban is egyedi légkört teremtettek Budapest szívében.

(Fotó: Promotions.hu)

A termek berendezései - ahogy a múzeum weboldalán is olvasható - egytől egyig egyedi gyártásúak, ezek elrendezése és a kiállítás elemei egy egységes és átgondolt koncepciót alkotnak. A privát kollekció több mint 200, eddig még a nagyközönség által sosem látott makettből, modellből, és életnagyságú bábuból áll, illetve annyiban változott az előző szériához képest, hogy most már nem csupán az eredeti trilógiára helyezi a hangsúlyt - bár ez áll a kiállítás és így a küldetés középpontjában -, mégis belekerültek a tárlatba olyan karakterek is, akiket csak videojátékokból, könyvekből, vagy a legújabb sorozatokból ismerhetünk (mint például Mara Jade, Darth Nihilus, Asajj Ventress, vagy a mandalóri és Grogu, akivel ugyancsak lőhetünk egy közös szelfit, ha ahhoz van kedvünk.

Ez a kiállítás tehát azoknak a látogatóknak is hatalmas élmény és újdonság lehet, akik ugyan szeretik a Star Warst, de a mozifilmeken felül nem igen ismerik ezt a monumentális univerzumot; kicsit bővíthetjük tudásunkat, ismereteinket a messzi-messzi galaxisról, és talán a múzeumban eltöltött idő fogja meghozni a kedvünket ahhoz, hogy elkezdjük nézni a Star Wars-sorozatokat, vagy kilépjünk a Kánon határain kívülre, és beleássuk magunkat a Legendákba is.

A kiállításon néhány különleges, egyedi darabbal is találkozhatunk, ugyanis itt van például Lengyel Gergő mechatronikus figurája - minden bizonnyal arról az életnagyságú Palpatine báburól van szó, ami feléd fordítja a fejét, ha beállsz elé fotózkodni.

(Fotó: Promotions.hu)

Ezen felül találhatunk olyan szobrokat, fénykard-markolatokat, amiket az eredeti trilógia egy-egy főszereplője saját kezűleg írt alá - mint például a Luke Skywalkert alakító Mark Hamill, vagy a Leia hercegnőt játszót Carrie Fisher.

A legjobb viszont a végén várja a látogatókat, ugyanis nagy becsben őrzik a kiállítók azt a 8000 dollár értékű, eredeti fénykard-markolatot, ami Darth Vaderé volt. Ezt akár mi magunk is a kezünkbe vehetjük, ha az életünknél is jobban vigyázunk rá, és mondhatom, számomra - akinek mindig is Darth Vader volt a kedvenc karaktere a Star Warsból - igazán különleges élmény volt a kezemben fognom ezt a relikviát.

A múzeumban természetesen egy előre meghatározott úton haladhatunk, mert van egy küldetés, amit magyarul Stohl András prezentál Luke Skywalkerként. A Birodalom ugyanis foglyul ejtette Han Solót, és a Halálcsillagra vitték. Nekünk az a feladatunk, hogy fellopakodjunk a Halálcsillagra és kiszabadítsuk Han Solót. Aztán lesz majd egy csavar a történetben, de ezt előre nem mondanám el.

(Fotó: Promotions.hu)

A lényeg az, hogy ezt a kiállítást mindenképpen érdemes megnézni, mert valóban különleges élményt nyújt. Amikor mi voltunk, nem csak magyarok, de külföldiek is voltak bent: például egy négytagú turista család, vagy egy Hollandiából érkezett diák, aki Budapesten tanul, és nagy Star Wars-rajongó.

Az ott dolgozók pedig mindent megtesznek, hogy a szórakozás és az élmény teljes legyen; kifejezetten az endori részen Mátyás, aki egy az egyben a fiatal Luke Skywalker hasonmása, és aki akár meg is tanítja nekünk Anakin Skywalker jellegzetes backspin mozdulatát fénykarddal, amit A klónok támadásában, A sithek bosszújában, az Obi-Wan Kenobi-ban, és az Ahsoka-sorozatban is láthattunk.

A Travelling Galaxy 2023 szeptembere óta várja a látogatókat Budapest 5. kerületében, a Kecskeméti utca 5-ös szám alatt, most már állandó kiállításként. Magyarország egyetlen Star Wars múzeuma egy olyan interaktív kalandélményt kínál kicsiknek és nagyoknak, fiatalok és időseknek egyaránt, amit kár lenne kihagyni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás