promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erzsébet királyné egyik gyermekének a magyar lett az anyanyelve, csak úgy hívták, hogy a magyar királykisasszony
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Erzsébet királyné imádta a magyar nyelvet, sokat tett azért, hogy gyermekei is megtanulják.

Erzsébet királyné, I. Ferenc József császár felesége, rendkívüli népszerűségnek örvendett a magyar történelemben, gyakran emlegetik mint a magyarok királynéját. Számos tragédia árnyékolta be életét, különösen fia, Rudolf öngyilkossága után változott meg minden, a feldolgozhatatlan tragédia után visszahúzódó életet kezdett élni, és már nem kívánta, hogy további portrék készüljenek róla, inkább azt szerette volna, ha az utókor az ifjúkori képein emlékezne majd rá.

Erzsébet mélyen kötődött Magyarországhoz, Gödöllői kastélya volt az egyik kedvenc helye. Kapcsolatát Magyarországhoz tovább erősítette szoros kapcsolata Andrássy Gyula gróffal, aki jelentős politikai befolyással bírt az Osztrák-Magyar Monarchia ügyeire, többek között pénzügyminiszterként és a Monarchia közös külügyminisztereként is szolgált. Erzsébet és Andrássy ritkán találkoztak, ennek ellenére az a pletyka terjedt el később, hogy Erzsébet lánya, Mária Valéria Andrássy gróftól van.

Erzsébet utolsó szavai is magyarul hangoztak el Genfben, hiszen magyar kísérőjével érkezett a svájci városba, később egy anarchista merénylő végzett vele az utcán.

Erzsébet imádta a magyar nyelvet, nagyon sok magyar kísérővel vette körül magát, még férjétől is azt kérte, hogy ha teheti, magyarul beszéljen vele. Ferenc József pedig a neki küldött leveleket is magyarul kezdte. Egyik lányának pedig a magyar lett az anyanyelve is, Mária Valéria azért is állt még közelebb a magyarokhoz, hiszen Budán született, úgy is hívták gúnyosan, mint a "magyar gyermek".

Még több információ Erzsébet királynéról:

(Forrás: Töri Másképp BlogHíradó)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás