promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen térképen fedték fel a magyar Himnusz titkait, megváltozhat minden amit eddig tudtunk Kölcsey remekművéről?
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Himnuszunkról a mai napig derülnek ki érdekességek.

A mai napig sokakat érdekel a magyar Himnusz története,  ami nem is meglepő hiszen a magyarságnak a 19. századig nem volt önálló nemzeti himnusza.

Kölcsey Ferenc mintegy 30 nyelvre lefordított és Erkel Ferenc által 1844-ben megzenésített, össznemzeti imádsággá váló műve pedig több próbálkozás után végül csak1989-ben került jogszabályi védelem alá, hiszen ekkor lett az Alkotmány szövegének része.

A mű kapcsán kiderült az is, hogy Kölcsey Ferenc nem kevesebb mint 6 évig fiókban tartotta a Himnuszt, és csak 1829-ben jelent meg és akkor még teljesen jelentéktelen versnek számított, sőt annak idején senki sem rajongott Kölcsey verséért, nem is volt túlzottan népszerű, és talán soha nem vált volna azzá, ha 1844-ben nem írnak ki egy pályázatot a megzenésítésére.

Ez azonban már történelem, nemzeti Himnuszunk ugyanis minden állami ünnepségen és hivatalos alkalmakon felcsendül azóta is, azt pedig bizton állíthatjuk, hogy nincs olyan magyar ember aki ne ismerné legismertebb sorait.

A Himnusz kapcsán ugyanakkor a mai napig is kiderülnek érdekességek. Néhány évvel ezelőtt például a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetének munkatársai, dr. Tésits Róbert és dr. Alpek B. Levente hatalmas tettet hajtottak végre és térképre vitték a Himnuszban szereplő földrajzi helyeket.

Régi tervünk volt, hogy térképre vigyük a Himnuszban szereplő topográfiai elemeket. Aztán úgy döntöttünk, hogy ezeken túlmutató ábrát rajzolunk, amely már módszertani kihívással is párosult (pl. a történelmi események és folyamatok ábrázolása, korhűség, múlt és jelen egy ábrán). Végül sikerült dűlőre jutni, azonban ehhez nemcsak a művet vettük alapul, de irodalmi elemzéseket is böngésztünk.

- írták akkor az elképesztő térképhez fűzött bejegyzésükhöz.

Kiderült az is, hogy a szakemberek a térképen szereplő helyszínek ábrázoláshoz mondatról mondatra áttekintették a művet, a munkát pedig további adatgyűjtés kísérte, amelynek során különböző forrásokból, történeti térképekből építkeztek, majd kidolgozták a változatos történeti korok eseményeit jól láthatóvá, áttekinthetővé tevő szín- és formavilágot.

A látványos térképet pedig alább most te is megtekintheted!

Forrás: Index

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás