promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
8 évig rejtőzködött Pesten egy ház alatti lyukban, csak nyolc évvel a szabadságharc után jött elő Táncsics Mihály
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Táncsics Mihály élete elképesztő fordulatokat tartogatott.

Az egyik legfontosabb magyar emléknap Magyarországon minden évben március 15-e, a szabadságharc nagy napja. 1848-ban Budán különleges események történtek, amelyeket már nagyon sokszor hallottunk. Ismerjük az ikonikus történéseket és személyeket, így többek között Petőfi Sándort és Táncsics Mihályt is, utóbbi életéről viszont nagyon keveset tud az átlag magyar.

Az író még 1799-ben született a mai Komárom-Esztergom vármegye területén, Ácstészáron. Jobbágycsaládban született, több szakmát is elsajátított, majd már majdnem felnőtt fejjel kezdett bele a gimnáziumba. És élete végéig tanult, képezte magát. Pesten a reformfiatalok társaságának tagja lett, később éveken át vándorolt Nyugat-Európában, megismerkedett az ottani eszmékkel is. 

1847-ben sajtóvétség és izgatás vádjával ítélték el, és így került börtönbe, és Budán innen szabadítják ki majd a szabadságharc egyik ikonikus pillanatában.

A történet szerint egyszerűen kilépett a börtön ablakán, és egyenesen a hintóba toppant, és ott el is aludt, majd a mai Vörösmarty térre vitték őt a Nádor fogadóhoz. Este a Nemzeti Színházban várták már, ő lett volna a díszvendég, de nem tudták felkelteni végül a legendák szerint. Majd újságot alapít, tagja lesz az első népképviseleti országgyűlésnek.

1849-ben a szabadságharc bukása után halálra ítélik, jelképesen ki is végzik. De a hatóságok nem tudják elkapni, mivel a pesti háza alatt búvóhelyet épít magának, és nyolc évig itt él, a város alatt. 1857-ben általános amnesztiát hirdetnek, ekkor jön elő. Majd 1860-ban újra letartóztatják, mivel március 15-ére szervezkedik. A kiegyezés után szabadul, majd tagja a parlamentnek.

Élete utolsó részében szegénységben él, elsősorban nyelvészettel foglalkozik, önéletrajzot ír.

Még érdekelnek érdekességek a szabadságharcról?

(Forrás: Wikipedia, Múlt-Kor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás