promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes titok derült ki Louis de Funes-ről, 40 évvel a halála után tudódott ki
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő dologra derült fény évtizedekkel Louis de Funes halála után.

Több, mint 40 éve már, hogy a Magyarországon is óriási rajongótáborral rendelkező francia színész-komikus, Louis de Funes elhunyt. Az ezerarcú Fufu-ként is emlegetett legenda filmjei hazánkban is igen népszerűek, és mostanában egyre gyakrabban el lehet csípni őket az AMC, a Film Café, a Film Mánia, a Mozi Klub, illetve a Moziverzum csatornákon.

Louis de Funes-ről szinte mindent tudnak a rajongók, azonban egy olyan titokra derült fény 40 évvel a színész halála után, ami igen csak meglepte az embereket.

Azt például biztos sokan tudják, hogy Louis de Funes több filmben is együtt szerepelt a fiával, Olivier de Funes-szel. Először a Fantomas-trilógia második részében, a Fantomas visszatér-ben szerepelt, mint Heléne öccse, Michou. Ő volt az a fiú, akit kirúgtak a bentlakásos iskolából, miután Fantomas-maszkban megijesztette az egyik tanárát. Később aztán a Louis de Funes által alakított Juve felügyelőt is megtréfálta az egyik jelenetben; összekeverte a cipőket a szállodában.

Olivier ezt követően további 5 filmben játszott együtt az édesapjával: először volt A főnök inkognitóban (1966), majd A nagy vakáció (1967), a Heves jeges (1969), a Lányok pórázon (1970), és a Fennakadva a fán (1971) - utóbbiban Charlie Chaplin lánya, Geraldine Chaplin is játszott.

Bár volt hozzá tehetsége, Olivier mégsem maradt a színészi pályán, pilóta lett az Air France-nál.


Na, de mégis mi lehet az a nagy titok, ami csak nemrég derült ki? Nyilván azért szerették és szeretik olyan sokan Magyarországon is Louis de Funes-t, mert nagyon jól hozta ezeket a csetlő-botló, humoros karaktereket, amik leginkább rajzfilmhősökre, karikatúrákra hasonlítottak. Természetesen nem mehetünk el szó nélkül amellett a zseniális tulajdonsága mellett sem, hogy mestere volt az improvizálásnak, a nevettetésnek, és annak, hogy egyik pillanatról a másikra tudta variálni az arckifejezéseit.

Az köztudott, hogy Funes egyik fő ihletforrása a némafilmek burleszksztrája, Charlie Chaplin volt, emellett nagyon sokat tanult az édesanyjától, Léonor Soto Reguerától is, de volt még egy harmadik "személy", aki nagy hatással volt a munkásságára.

És most jön a döbbenet.

Merthogy a legnagyobbat Walt Disney híres mesefigurájából merítette, aki nem más, mint Donald kacsa. Louis de Funes ugyanis nagyon kedvelte a beszédét nehezen érthető, folyton háborgó és puffogó kacsát, ezért amikor megalkotta saját, bohókás karaktereit, akkor a mesehős kiakadásait és harsány megnyilvánulásait is beleszőtte.

Erre valószínűleg soha nem jött volna rá senki, ha az egyik filmjében nem tesznek erre egyértelmű utalást. Ugyanis az Oscar című film egyik jelenetében elhangzik egy mondat, amire sokan felfigyeltek, hogy miért éppen úgy van benne. Hozzá kell tenni, hogy ez az apró titok magyar oldalról került bele a filmbe, ugyanis az eredeti verzióban az hangzik el, hogy

„Qu'est-ce qu' ne va pas mon gros canard?” (magyarra fordítva: Mi a baj, nagy kacsám?),

viszont a magyar szinkronkészítők tudtak arról, hogy Louis de Funes honnan merítkezett a szerepeihez, és mivel az eredeti szövegben is kacsának nevezik, kapva kaptak az alkalmon, hogy belecsempésszék azt, hogy Louis de Funes tulajdonképpen az élőszereplős Donald kacsa volt.

„Mi bajod, öreg Donald kacsám?”

- hallható az Oscar magyar szinkronos változatában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás