promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A saját felesége mérgezte meg William Shakespeare életét? Ármányos csalással tették tönkre a világhírű drámaírót
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A mai napig sok a kérdés William Shakespeare házasságával kapcsolatban.

William Shakespeare örökérvényű drámái a mai napig a színjátszás alapműveinek számítanak. A legendás drámaíró életműve mellett azonban magánélete is tartogatott érdekességeket, nem is keveset. Az egyik ilyen a házasságának a története.

Anne Hathawayt elsősorban azért ismerhetjük, mert ő volt William Shakespeare felesége, ám azt csak kevesen tudhatják, hogy ennél jóval nagyobb szerepe volt abban, hogy a híres költő-író élete megismerkedésük után hogyan alakult.

Ki volt Anna Hathaway?

Anne Hathaway feltehetően Shottery-ben, Stratford-upon-Avon-tól nem messze, az angliai Warwickshire grófságban nőtt fel, életéről azonban  a William Shakespeare-rel való találkozás előttről, csak nagyon keveset tudunk. A mai napig az irodalomtörténészek is csak annyit tudnak róla, hogy egy viszonylag jómódú gazdálkodócsaládból származott és vélhetően korát meghaladó oktatásban részesült.

E mellett feltehetően már a Shakespeare-rel való ismeretsége előtt volt valamiféle kapcsolata a színházzal, családja ugyanis közismert volt arról hogy rajongott a színházi világért. Miután pedig apja halála után örökölt egy kis pénzösszeget már viszonylag jómódú nőként tudott férjhez menni William Shakespeare-hez 1582 novemberében. 

A házasságuk

A házasságuk egyáltalán kezdődött egyszerűen. Az akkori törvények szerint ugyanis a házasságkötés átlagéletkora 26 év volt, erre viszont csak Anne volt jogosult, Shakespeare ugyanis mindössze 18 éves volt azidőtájt, tehát még kiskorúnak számított, így szülői engedélyre volt szükség ahhoz, hogy Anne-t feleségül vegye.

Egyes feltételezések szerint a házasságukat valószínűleg a szüleik szervezték, mert állítólag Anne már három hónapos terhes volt a frigyre lépésük idején. A botrány elkerülése érdekében pedig fontos volt, hogy összeházasodjanak, mielőtt a terhesség jelei túlságosan nyilvánvalóvá váltak volna.

Több irodalomtörténész szerint azonban az a tény, hogy a házaspár között ekkora korkülönbség volt, valamint a nő esküvő előtti terhessége azt jelentheti, hogy a felek valójában kényszerházasságot tartottak, amelyet a Hathaway család kényszerített rá a vonakodó Shakespeare-re. Erre azonban nincs kézzelfogható bizonyíték.

Akadnak azonban olyan egyházi dokumentumok is, melyek szerint „William Shakespeare” és „Anne Whateley” esküvőjére állítottak ki engedélyt, másnap azonban a Hathaway család barátai 40 font kezességet írtak alá „William Shagspere és Anne Hathwey” esküvőjére. Sőt egyesek azt állítják, hogy ez bizonyíték lehet arra, hogy Shakespeare két nővel volt kapcsolatban, közülük pedig Anne Whateley-t választotta, de amikor ez kiderült, Hathaway családja arra kényszerítette, hogy feleségül vegye a terhes Anne-t.

Más irodalomtörténészek szerint azonban kizárt, hogy Shakespeare-t tőrbe csalták volna és szerintük csak egy egyszerű névelírásról van szó.

A házaséletük

Anne három gyereket szült Shakespeare-nek,  Susanna 1583-ban, az ikrek, Hamnet és Judith pedig 1585-ben jöttek a napvilágra, Házasságuk nagy részét azonban Shakespeare Londonban töltötte, ahol drámáit írta és rendezte, míg Anne Stratfordban élt. Shakespeare ugyanakkor minden évben visszatért hosszabb-rövidebb időre Stratfordba, és amikor 1613-ban visszavonult már Stratfordot választotta állandó lakhelyének.

William Shakespeare és Anne Hathaway kapcsolatáról az alábbi videóból még ennél többet is megtudhatsz!

Forrás: Dívány / Wikipédia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás