promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Amerikai nevet kapott egy magyar város, fura hangzása volt, ám végül egy másik mellett döntöttek a 20. század elején
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Kárpát-medence az elmúlt évszázadokban folyamatosan a történelem sodrásában volt, néha meglepő epizódok játszódtak le hazánk területén.

A mohácsi vész után három részre szakadt a Magyar Királyság, majd következett a 150 éves török uralom, aztán nemsokára a Habsburgokat kaptuk a nyakunkba. Jött a szabadságharc, majd a kiegyezés, amely akár el is hozhatta volne végre a békét. Végül azonban az egész 19. század egy hatalmas mészárszékbe, az első világháborúba torkollott. Az öldöklő négy év után Európa nagyon sok részén új határok alakultak ki, a nagy átrendeződés pedig az egykori Magyar Királyság területét érintette a legdrasztikusabban,

a Trianonban történtek pedig azóta is fájó sebek.

1918-1919-ben döbbenetes dolgok történtek a határon kívülre került területeken, ilyen érdekes epizód például Pozsony esete, amely hosszú ideig volt a Magyar Királyság fővárosa, híres koronázóváros, története pedig ezer szállal kötődik a magyar történelemhez. Később Csehszlovákia egyik legnagyobb városa lett, majd Bratislava néven Szlovákia fővárosa lett az egykori nagy magyar város.

Pozsony hivatalos neve 1919-ben lett Bratislava, ám a választás nem volt egyszerű. A város lakossága az 1910-es népszámlálások szerint 78 ezer fő volt, ebből pedig 15 százalék volt szlovák, 42 százalék német, 41 százalék pedig magyar. Később persze nagyon megváltozott a város lakosságának összetétele,

ám a 20. század elején még ez volt a helyzet.

1919-ben foglalták el a várost cseh és olasz legionáriusok, ám ekkor még a Magyar Királysághoz tartozott. Sorra tartottak tüntetéseket a lakosok, ám ezeket a friss hatalmi erők elfojtották. Szimbolikusan is elkezdődött a város átvétele, hiszen februárban már új nevet kerestek Pozsonynak, a korábbi szlovák neve, a Presporok ugyanis nem tetszett az új hatalomnak, mivel hasonlított a város német nevére, a Pressburgra.

Két név versenyzett a végső győzelemért. Az egyik a Wilsonovo město, azaz a Wilson-város volt, a név az amerikai elnök, Woodrow Wilson nevéből jött volna, tiszteletből, mivel az elnök hangsúlyozta a népek önrendelkezési jogát. A cseh legionáriusok így is hívták maguk között már a várost, ám végül a Bratislava nyerte a város nevéért folytatott küzdelemben.

2019-ben háromnyelvű táblákkal emlékeztek vissza Szlovákia fővárosában az egykori eseményekre:

(Forrás: Wikipedia, Múlt-Kor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás