promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ő lehet Móricz Zsigmond eltitkolt fia? Hosszú évek után derült fény Árvácska hihetetlen titkára
Borítókép:  Fortepan / Fortepan
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Móricz Zsigmondnak lehetett egy házasságon kívül született, vér szerinti fiúgyermeke.

Legendás írónk, Móricz Zsigmond élete nem kevés fordulatban bővelkedett és még a mai napig nem egy olyan titok derül ki amire nem is gondoltunk volna vele kapcsolatban. Egy jó tíz évvel ezelőtt például az, hogy az írónak lehetett egy eltitkolt fia, aki az Imre nevet kapta.

Móricz két tönkrement házasággal a háta mögött találkozott Csibével, azaz Littkey Erzsébettel. Azonban már megismerkedésük pillanata sem egyértelmű: “hivatalosan” úgy szól a történet, hogy az író mentette meg a nála 37 évvel fiatalabb lányt az öngyilkosságtól a Ferenc József hídon, de más források szerint Csibe nézte ki magának a gyakran arrafelé sétáló férfit. Találkozásuk után pedig egy órával már egy szállodában voltak, és maradtak is egész éjszakára. Az író ezután hivatalosan lányává fogadta, s csak Naplójából derült ki az utókor számára, hogy más is volt köztük mint apa-lánya kapcsolat. A lány sanyarú múltja egyébként visszaköszön Árvácska történetében és számos más novellában is.

A viszonyból pedig állítólag egy gyermek is született: a kis Imre, aki hivatalos apa hiányában állami gondozásba került. A fennmaradt információk szerint édesanyja látogatta a kisfiút, és sokszor vele tartott egy idősebb úr is. Sőt, volt, hogy a bácsi, aki természetesen Móricz Zsigmond volt, egyedül ment el Zagyvarékasra.

Móricz Imre 2013-ban az RTL XXI. század című műsorában beszélt édesapjáról, akkor így nyilatkozott kapcsolatukról:

Anyám úgy szólította őt, hogy ‘Apuka’, én meg ezek után ‘Papának’ hívtam. Valamivel később a nevére vett, örökbe fogadott. Másfél évig együtt éltünk hármasban, még nem voltam iskolás, de már olvasni tanított. Aztán ő meghalt, s én ismét nevelőszülőkhöz kerültem. Anyám később magához vett, ám mikor a nevelőapámat ‘Apunak’ szólítottam, félrehívott, és azt mondta: ne hívd őt így, mert a te apád Móricz Zsigmond” – meséli a férfi, aki külsőleg hasonlít is a nagy íróra. Viszont hozzáteszi: soha nem gondolkodott azon, hogy kövesse őt és író legyen. – “Ezzel a névvel irodalmi pályára lépni öngyilkosság lett volna, még az árnyékában sem tudnék teljesíteni, így lettem inkább gépészmérnök. Én úgy gondolom, nem azé a gyermek, aki nemzi, hanem aki felneveli. Engem Móricz Zsigmond nevelt, ő fogta a kezem egész életemben. Halála után is, ma is, holnap is, amíg csak élek. Számomra ő az apa

– mondta a műsorban Móricz Imre.

Móricz Zsigmond állítólagos fia végül életének 86. évében hunyt el még 2021 januárjában, édesapjához fűződő kapcsolatát pedig többek között az ismert író Nyáry Krisztián is kutatta. Ő egykor azt írta bejegyzésében, hogy nem tudni pontosan, az író mikor és miként szembesült azzal, hogy Csibének van egy kisfia, akit nevelőszülők nevelnek.

Nyáry szerint Móricz Zsigmond is többször meglátogatta Imrét Zagyvarékason, iskolás korában pedig magához is vette és örökbe fogadta. Innentől lett Móricz Imre a hivatalos neve.

Csibe apukának szólította Móriczot, akit így a kis Imre nagyapának kezdett hívni

- írja posztjában az író.

S bár még csak készültek az iskolára, az író már a nyári hónapokban megtanította a kisfiút írni és olvasni. A következő tanév azonban vége lett az idillnek, a 63 éves író agyvérzést kapott, állapota válságos volt.

Pár nappal azután, hogy Móricz Zsigmond 1942. szeptember 5-én meghalt, Csibének és fiának el kellett hagyniuk a leányfalui házat. Imrét anyja egy időre visszavitte Zagyvarékasra, majd beíratta a debreceni kollégiumba, ahová Móricz Zsigmond is járt

- írta Nyáry Krisztián

Édesanyja egyébként az író halála után később újra férjhez ment, de mindig fontosnak tartotta, hogy fia ápolja Móricz emlékét:

mikor a nevelőapámat apunak szólítottam, félrehívott, és azt mondta: ne hívd őt így, mert a te apád Móricz Zsigmond

- mondta annak idején Móricz Imre.

Az ugyanakkor valójában sosem derült ki, hogy ki volt Móricz Imre biológiai apja, ám Nyáry Krisztián ebben a posztjában megjegyezte, hogy Hamar Péter irodalomtörténész, aki 2007-ben megjelent, Csibéről írt könyvében meggyőzően rekonstruálta a lány és az író kapcsolatának valódi természetét, felvetette azt is, hogy Móricz Zsigmond és Móricz Imre rendkívüli külső hasonlósága nem a véletlen műve.

Az ő elmélete szerint az író nem 1936-ban találkozott először Csibével, hanem legalább egy évvel korábban, és ő volt a lány gyermekének vér szerinti apja.

Móricz Zsigmond állítólagos fia az alábbi videóban bővebben is mesélt gyermekkori élményeiről:

Forrás: 24.hu / szeretlekmagyarország.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás