promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy Sándor életénél csak halála volt titokzatosabb, mi összegyűjtöttünk minden összeesküvés elméletet
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nagy Sándor élete a történelem egyik legizgalmasabb fejezete volt, noha a korának mércéihez képest viszonylag rövid ideig élt.

A Netflixen éppen nagy népszerűséggel fut a Nagy Sándorról szóló dokumentumsorozat, így nem is lenne időszerűbb, hogy a legenda mögé nézzünk kicsit.

Ez a macedón király már 32 évesen elhunyt, de ennek ellenére hatalmas birodalmat hagyott maga után. A világ egyik legnagyobb hadvezérévé vált, és története máig számos legendán alapul. Sándor életének kezdetén, Kr. e. 356-ban született Pellában, Macedóniában, Arisztotelész irányítása alatt. Apja, II. Phillip, már 13 éves korában felismerte a fiú rendkívüli tehetségét és filozófiai alapokat adott neki. A fiatal herceg azonban nemcsak elméleti ismereteket szerzett, hanem hamarosan szembeszállt a kihívásokkal is.

Amikor apját meggyilkolták, mindössze 20 évesen, Sándor azonnal átvette a királyi trónt. Győzelmeinek listája hosszú volt, beleértve a görög városállamokat és a perzsa birodalmat. A Gaugamelai csatában III. Dareioszt legyőzte, majd kikiáltotta magát Ázsia királyának. Sándor nemcsak hódító volt, hanem birodalmát is építette.

Az alexandriai világítótorony alapköveit tette le, és az Alexandria nevű várost is megalapította. Ez a város az ókori világ egyik legfejlettebb városa volt, amely a görög kultúrát és művészetet dicsőítette.

Ahogy birodalma növekedett, Sándor elhatározta, hogy az indiai szubkontinens felé terjeszti ki területét. Bár serege számos győzelmet aratott, az évek során kimerültek, és az ókori babilóniai Opis városában fellázadtak ellene. A lázadást egy kijelentése okozta, miszerint hazaengedi az idős és rokkant katonákat, ami felbőszítette a lázadókat.

A titokzatos nagy vezér végül hazafelé indult, de soha nem érte meg a célt. Halálának okai ma is rejtély. Nem egyértelmű, hogy maláriától, tífusztól, mérgezéstől vagy más októl halt-e meg. Az egyik elmélet szerint Guillain-Barré-szindrómában szenvedhetett, ami bénulást okozott.

Sándor rejtélyes halála után birodalma gyorsan szétesett, és tábornokai között elkezdődött a hatalmi harc.

Bár a pontos okok sosem derültek ki, a történészek mindörökké megemlékeznek Sándor hatalmas győzelmeiről és az általa felépített birodalomról, de személye ugyanúgy lázban tartja a történészeket, mint a filmrajongókat, nem véletlenül készült már róla számtalan alkotás. Most a Netflix is kapott az alkalmon, a vadonatúj dokumentumsorozatuk előzetesét itt tudjátok megnézni:

Ha viszont kifejezetten Nagy Sándor halála izgat az élete helyett, akkor inkább ebben az összeállításban találod meg a számításaidat:

Forrás: Discover Magazine

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás