promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lemészárolta a saját osztályát az egyetemi professzor, mindenki rémálmává vált a diákokat kivégző tanár, aki saját magát is üldözőbe vette
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ébren is rémálmokat okozott a diákjainak a kisvárosi professzorból vált Freddy Krueger.

Képzeljünk el egy álmot, amiben zajlanak velünk és körülöttünk az események, majd egyszer csak megjelenik benne egy vadidegen vagy egy általunk nagyon jól ismert ember, aki nem csinál semmit, csak úgy besétál a képbe és áll egy helyben. Majd másnap ugyanúgy vele álmodunk, de ezúttal nem csak áll velünk szemben, hanem megtámad, és megöl minket. Egy furcsa és megmagyarázhatatlan álom, ami később rémálommá válik.

Az agy nagyon érdekes dolgokat tud produkálni a fejünkben, miközben alszunk. Vannak olyan álmok, amikkel az ember úgymond előre megálmodik valamit a jövőben, és amikor eljön az a nap, hogy valóra válik, akkor ugrik be az a bizonyos déjà vu érzés, hogy ezt én már láttam valahol. Aztán vannak azok az álmok, amikben össze-vissza történnek az események, váltanak a helyszínek és a szituációk, ugrálunk ide-oda a lehetetlen helyzetek között - ezt hívják úgy, hogy az agyunk takarítást végez a fejünkben.

Az álmok ugyanakkor nem veszélytelen dolgok: befolyásolhatják egy ember hangulatát, érzéseit, vagy hatással tud lenni arra, hogy miként tekintsünk egy adott emberre. Ha például valaki az álmunkban megtámad, és később szembejön velünk az utcán, valószínűleg nem tudunk nem potenciális veszélyforrásként tekinteni rá.

Az Álmaid hőse című filmjében Nicolas Cage egy olyan egyetemi professzort alakít, aki hirtelen megjelenik mindenkinek az álmában. Vele álmodik a családja, az osztálya, az ismerősei, a volt párja, de még vadidegen emberek is. Ezzel eleinte nincs is semmi baj, a bulvár felkapja a témát, és a szürke hétköznapokat élő, unalmas férfi egyik pillanatról a másikra hatalmas hírnévre tesz szert. De jól tudjuk, hogy a hírnév milyen következményekkel járhat, főleg ha az álmodók egyszer csak azzal kezdenek el álmodni, hogy a professzor lemészárolja őket. Így válik a világ kedvencéből egy csapásra elsőszámú közellenség.

Az Álmaid hőse nem egy könnyű film. Legalábbis abból a szempontból, hogy nem könnyű beszélni róla. Mikor a néző leül elé, még nem tudja, mivel áll szemben, hogy mire számítson, aztán ahogy pörögnek az események, egyre inkább magába szippantja a történet, majd egyszer csak vége, és mi ott ülünk szótlanul, mozdulatlanul, és az jár a fejünkben, hogy mi történt velünk.

(Fotó: Profimedia)

Nicolas Cage csinált már nagyon jó filmeket, csinált nagy rosszakat is, de olyat még sosem, amiről nem tudtam volna eldönteni, hogy hova soroljam. Nem azért, mert az Álmaid hőse annyira jó vagy rossz film lenne, csak ritkán találkozom olyan produkcióval, amit egyszerűen nem tudok filmként kezelni, mert olyan kivételes hatást gyakorol rám, amivel képes kilépni a mozgókép határaiból - azt is mondhatnám, hogy a vászonból kilépve valóságossá válik.

Nicolas Cage legújabb filmje is pont ilyen: sokkal inkább tekinthető egy álomnak, mint egy filmnek. Amikor álmomban zajlanak körülöttem az események, hiába annyira valóságos, mindig tudatában vagyok annak, hogy álmodom, ennek ellenére mégis mikor sokszor felébredek, néhány másodpercig csak bámulok magam elé az ágyban, és azon agyalok, hogy mi történt és hol vagyok. Az Álmaid hőse pontosan ugyanezt a hatást váltotta ki belőlem, ment a film, tudtam, hogy egy filmet nézek, és azt is, hogy mit látok, de amikor vége lett, csak bámultam magam elé; mintha éppen akkor ébredtem volna fel.

Ez egy furcsa és kivételes dolog, csak nagyon kevés film képes arra, hogy ennyire megzavarjon és hatással legyen rám; legutóbb az Eksztázis című francia-belga-amerikai film hatott rám ennyire - de ott konkrétan úgy jöttem ki a teremből, mint akit beLSD-ztek. Az Álmaid hőse esetében pedig olyan volt, mintha egy furcsa rémálomból ébredtem volna, ami nem volt ijesztő, csak zavaros. De pont ezért működik olyan jól.

(Fotó: Profimedia)

Kristoffer Borgli saját forgatókönyvéből egy erős karakterdrámán keresztül mutatja be, milyen káros következményei lehetnek a hírnévnek - főleg, ha egy olyan emberre szakad a terhe, akit előtte jóformán mindenki levegőnek nézett. A figyelem állandó középpontjában lenni nagyon idegesítő és embert próbáló tud lenni, és nem is tudja mindenki kezelni. A professzor sem, így aztán ahogy kezdi elveszíteni a kontrollt és az önuralmát, úgy változik át mindenki rémálmává; gyakorlatilag egy élő Freddy Krueger-t nevel ki belőle a társadalom, egy olyan embert, aki a légynek sem tudna ártani, mégis mindenki fenyegetésnek érzi.

Az Álmaid hőse egy nagyon velős, elgondolkodtató film, ami kivételes hatást tud gyakorolni a nézőjére. Nicolas Cage ezzel az alakításával ismét bebizonyította, hogy még mindig ő korunk egyik legsokoldalúbb és legzseniálisabb színésze, rég nem láthattunk tőle ennyire színes, sokrétű játékot. Már csak miatta érdemes megnézni Borgli alkotását, de azoknak is érdekes lehet, akik meg vannak róla győződve, hogy a közszereplők élete könnyű és irigylésre méltó; közben sokszor egy valóra vált rémálom.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás