promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hosszú idő után előkerült a Saul fia főszereplője Röhrig Géza, manapság rá sem ismerni Oscar-díjas magyar film felejthetetlen tekintetű sztárjára
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Röhrig Géza karrierje a Saul fia óta is szárnyal.

Bár már nem ma volt, de 2015-ben szinte a csapból is Nemes Jeles László filmdrámája, a Saul fia folyt. Az alkotás akkora sikert ért el, hogy azóta is páratlan módon a 88. Oscar-gálán elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat is.

A sokszoros díjnyertes film cselekménye 1944. október 7-8-án játszódik Auschwitz-Birkenauban a Sonderkommandók lázadása idején. Elképzelt főhőse, Saul Ausländer magyar zsidó rab másfél napját mutatja be, aki az egyik krematórium Sonderkommandójának tagja. A főszereplőt Röhrig Géza alakította elképesztő hiteleséggel. Saul karaktere elképesztő részletességgel jelent meg a játékában úgy, hogy szinte az egész film során egyszer sem szólalt meg.

Röhrig Gézának egyébként a Saul fia volt élete első filmes szerepe, majd 2018-ban a Porrá című filmben láthattuk szerepelni, amiben Matthew Broderick-vel együtt játszott. Legutolsó Undergods című filmjét pedig 2020-ban forgatta.

De mi történt az Oscar-díjas film főszereplőjével az elmúlt években?

Az 56 éves Röhrig Géza jelenleg is (már 2000 óta) New Yorkban Bronxban él, ahol a Jewish Theological Seminaryn diplomázott bibliaoktatóként. Röhrig a haszidizmus követője, dolgozott már óvodában mint nevelő pedagógus és hitoktatóként is.

Röhrig Gézáról tudnivaló, hogy a színészet mellett rendez is, illetve több verses kötete is megjelent. New Yorkban pedig gondozott hajléktalanokat, hivatásszerűen tisztít meg halottakat a föld porától.

Az Oscar-díjas Saul fia főszereplője, nemrégiben egy regényt is írt, 2023 február 9-én pedig az Európa Kiadó, és URH zenekarok alapító tagja, ex-basszusgitárosa, Kiss László és barátai klubsorozatának keretében ő volt az első vendég, aki felolvasott verseiből, készülő regényéből, és előadott egy új dalt is.

Röhrig Géza ahogy az esten készült felvételeken is jól látszik igen csak megváltozott a film óta eltelt évek során, de azt meg kell hagyni, hogy még mindig nagyon fiatalos, karrierje pedig azóta is egyre csak szárnyal.

A színész/ költő 2023 karácsonya előtt a Litera adventi videósorozatában a saját versét olvasta fel a nagyérdeműnek, ez pedig a legfrissebb felvétel minden idők egyik legtöbb díjjal jutalmazott filmjének a főszereplőjéről.

Forrás: Litera / Wikipédia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás