promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zseniális magyarok átverték a külföldieket egy magyar szóval, a gyakran felcsendülő legenda azóta is tömegeket nevettet meg
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rendre feltűnik az interneten a történet, amely arra is rávilágít, hogy a magyar írók szerint melyik a legszebben hangzó magyar szó.

Az, hogy melyik a legszebb magyar szó, naphosszat lehetne vitázni, hiszen ez egy olyan kérdés, amelyben nem lehet felállítani egy abszolút toplistát. A szavakhoz érzelmi töltetek is társulnak, és mindenkinek más szóról jut eszébe valami kellemes és pozitív élmény. Ám rendre vannak próbálkozások arra, hogy egy olyan listát állítsanak fel, amelyen tényleg azok a szép magyar szavak szerepelnek, amelyre a többség azt mondja, hogy ezek tényleg szép magyar szavak. 

Íróink pedig rendszeresen tesznek arra kísérletet, hogy meghatározzák a legszebb szavak listáját.

Korábban Kosztolányi Dezső francia mintára állított össze egy lajstromot a legszebb magyar szavakról és kifejezésekről erre a listára többek között olyan szavak kerültek fel, mint  a láng, a gyöngy vagy az anya. Más fórumokon is sokszor össze lehet futni ilyen kérdésekkel, több szavazós oldalon is rendre lehet olvasni arról, hogy éppen évente melyek a legszebb magyar szavak, 2023-ban több közösségi média felületen és szavazáson a pillangó és a naplemente nyerte el az év szava díjat.

Korábban a Dívány kérdezett meg egy mesterséges intelligenciát, mit gondol, melyek a legszebb magyar szavak, ő pedig a görög eredetű idillt hozta ki győztesnek.

Ám az egyik legszebb magyar szóval kapcsolatban terjed egy nagyon érdekes anekdota, amelyet néhanapján nagyon sokan megosztanak a közösségi média felületein.

Mégis melyik szóról van szó, és mi a hozzá kapcsolódó magyar legenda?

Ez a szó a fülolaj. Az anekdota szerint pedig Karinthy Frigyes és asztaltársasága, híres magyar írók játszottak egy versenyt külföldiekkel, amelyben az volt a kérdés, hogy melyik nyelven hangzik legszebben a szeretlek kifejezés. Visszaemlékez, hogy a francia vagy az angolt nem tudják überelni a magyarral, ezért elhatározták, hogy keresnek egy másik szót, hiszen a külföldiek ezt úgy sem értik. Végül a fülolaj diadalmaskodott a hangzása után.

Amúgy a kopogós "k" és a kemény "t" miatt is gondolták azt, hogy ezzel nem nyerhetnek, inkább egy másik hangzást hoztak be.

Az anekdotának valószínűleg van valóságalapja, hiszen a fülolajat Kosztolányi is említi a legszebb magyar szavak között, méghozzá a hangzása miatt.

De mégis mit mondott az utca embere arra, hogy melyik a legszebb magyar szó?

(Forrás: Népszava, Egy csipet jó Café Blog)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás