promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Honfoglaló ősünkről kaphatta nevét a legnépszerűbb Balaton parti településünk, futótűzként terjed a döbbenetes történet
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Igen érdekes történet látott napvilágot Balatonlelle nevének eredetéről.

Magyarország és a hazánkban található városok története kapcsán számos érdekesebbnél érdekesebb történet keringett az utóbbi időben. Így nem is csoda, hogy nemrégiben egy igen különleges videó látott napvilágot a TikTok-on, amelyben a balatoni régió egyik legfelkapottabb városának, Balatonlelle nevének az eredetét fejtették meg. A videóban egy magyar mondához kötik a város nevének kialakulását.

E szerint egy alkalommal még a honfoglalás idején,  Taksony vezér fülébe jutott, hogy a Balatonnál egy rablóbanda sanyargatja a népet. A rablók a Kishegyről törtek rá a környező falvakra. Taksony fejedelem pedig kedvenc vezérét, Lélt, avagy Lehelt küldte a rablók ellen.

Lehel megfújta híres kürtjét és vitézeivel elvágtatott a Balaton partjára. A rablók azonban behúzódtak a nádasba. Majd egy hét után érkezett a fordulat, amikor Lehel egyik vitéze rábukkant a titkos búvóhelyre. Ezt követően Lél vezér és serege rátörtek a rablókra és mind egy szálig levágták őket. Hálából pedig a falusiak Lélről nevezték el a településüket, Balatonlellének. 

Ez tehát az egyik verzió Balatonlelle nevének az eredetéhez, amit TikTok-on már többezren megnézték és nagyon sokaknak el is nyerte a tetszését. Azt természetesen nem tudni, hogy a történet valóban igaz-e de mindenesetre nagyon különlegesnek tűnik azt meg kell hagyni.

Ezzel pedig a videó alá kommentelők többsége is egyetértett.

Igaz vagy nem, ki tudja. De nagyon jó volt 

Hát erről még nem hallottam. Érdekes

- írták például néhányan, de akadtak olyanok is, akik azt állítják, hogy az egész történet csak kitaláció.

Kamu, utólag lett kitalálva 2018-ban

- írta egy hozzászóló, amire a videó készítője a következőt válaszolta:

Írtam is, hogy monda, az sosem igaz, néphagyomány csak. A 2018-as dátum honnan van? Én már egy 1998-as iskolai pályázat anyagában megtaláltam.

A történet tehát vélhetően néphagyomány útján terjedt el és nincs köze a valósághoz, de így is megfogja az embert, hiszen egy nagyon szép mondáról beszélünk. 

Most pedig végezetül nézzük is a TikTok-on futótűzként terjedő felvételt!

@minavidi Újabb névmagyarázatot hoztam Balatonlelléhez. Nektek melyik hihetőbb? A juhász és leánya, vagy ez? #mese #nephagyomany #legends #legenda #foryourpage #fyp #balaton #Balatonlelle #honfoglalás #lehel #megjottekamagyarok Megjöttek a Magyarok - Valmar
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás