promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyedülállóan különleges lesz a Himnusz idén szilveszterkor, sosem hallottad még így nemzeti imánkat
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Himnusz idén nagyon különlegesen fog felcsendülni szilveszterkor.

Az év utolsó napjának utolsó másodperceiben mindenki a pezsgőt töltögeti, majd kezükbe vesznek egy-egy poharat, és várják az éjfélt, amikor átlépünk az újévbe, és felcsendül hazánk nemzeti imája, a Himnusz. Az RTL-en már harmadik éve különleges körítés mellett szól Kölcsey Ferenc zenésített költeménye: míg 2022 első perceiben orvosok és ápolók, addig 2023-ban tanárok énekelték.

Az RTL idén is valamilyen formában reflektálni szeretne valamilyen jelentős történésre, ez pedig nem más, mint a fővárosunk, Budapest 150. születésnapja. A mai Budapest 1873. november 17-én jött létre a Duna bal partján fekvő Pest, valamint a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével. Még ebben az évben hozták létre a főpolgármesteri tisztséget is, aminek első viselője Ráth Károly volt.

A főváros 150. születésnapja alkalmából egy különleges, több mint száz művet felvonultató fotókiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Galériában, amit egészen 2024. február 18-áig lehet megnézni. A Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben rendezett tárlat a fővárosnak azt az időszakát jeleníti meg, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként, igazi virágkorát élte.

A Fortepan csapata a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében egy német képeslapkészítő cég Magyarországon eddig ismeretlen városfotóira bukkant. A tárlat ebből az anyagból mutat be egy izgalmas válogatást. A képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti vállalkozó és hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt. A kiállításnak van egy úgynevezett akkor és most oldala is, a régi fotókon szereplő helyszínekről meg lehet nézni, hogy manapság hogy néznek ki.

Ezekből a fotókból válogatott az RTL is, hogy idén a Himnusz alatt ezekből a képekből tegyenek be párat. Azt nem tudni, hogy az éjfélkor felcsendülő Himnusz alatt is akkor és most formában lesznek láthatók ezek a budapesti helyszínek, vagy csak az eredeti fotográfiákat jelennek majd meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás