promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erős arcvonások? 700 évvel ezelőtt a leghíresebb magyar így nézhetett ki, elképesztő fotó jelent meg róla
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Így nézett ki az egyik leghíresebb magyar király.

Az utóbbi években elképesztő fejlődésnek indultak az arcrekonstrukciós eljárások, és ezek a tudományos világban is igazi forradalmat indítottak el, manapság már nagyon sokszor találkozhatunk olyan cikkekkel az interneten, hogy bizony több ezer éves emberek arcát sikerült teljesen rekonstruálni, és ezeket meg is mutatja nekünk a tudomány. Nos, Magyarország esetén is rengeteg kép áll már rendelkezésre, hogy nézhettek ki a régi királyok, több száz évvel ezelőtti őseink.

Magyar királyok kapcsán talán csak keveset tudunk úgy felidézni, hogy rögtön előttünk is állnak arccal, de mégis vannak ilyenek, hiszen a magyar pénzeken, a papír forintokon királyaink is szerepelnek. Szent István király például a tízezresen, Hunyadi Mátyás, azaz Mátyás király pedig az ezresen szerepel, és korábban Károly Róbertet is láthattuk, a korábbik papír kétszáz forintoson, amely zöld volt.

Így valószínűleg rá is nagyon sokan emlékeznek még.

Károly Róbert amúgy is nagyon erős tagja az emlékezet panteonnak, hiszen ő volt az, aki az Árpád-ház kihalása után, a 14. században igazából újraegyesítette az országot hosszú és véres küzdelmek után, többször is megkoronázták, de csak a harmadiktól számoljuk az uralkodását, amely így 1310-től tartott 1342-ig.

De mégis milyen nagy tettek köthetők a nevéhez?

Születési neve amúgy Caroberto volt, és Nápolyban született 1288-ban. Nagyanyja volt Árpád-házi Mária (így Károly Róbert V. István magyar király dédunokája), így jogosan pályázhatott a magyar trónért.

Korábban a székesfehérvári Szent István Király Múzeum közölt arcrekonstrukciós képeket magyar királyokról többek között, Károly Róbertről is. A királyi bazilikában talált koponyákat rekonstruálták a szakemberek még korábban.

Mint a posztban kifejtik:

Az elismert antropológus-szobrász, Skultéty Gyula, a székesfehérvári királyi bazilika csontleleteit kutató csoport, a Királysír Bizottság tagja elkészítette öt személy arc rekonstrukcióját. Az ötből kettő, III. Béla és Anna királyné személye biztosan megállapítható, kettőnél Károly Róbertet és Habsburg Albertet feltételezik a szakemberek, míg az ötödik ismeretlen.

Íme a poszt, amelyben meg tudjátok nézni a rekonstrukciós rajzokat.

A királyi bazilikában talált koponyák arc rekonstrukciója III. Béla az egyik legjelentősebb magyar király, az...

Posted by Szent István Király Múzeum on Friday, April 22, 2016
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás