promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy magyar vármegye, amelyet Törökországnak hívtak még 100 évvel ezelőtt is, ez volt sokáig Sváb-Törökország
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Különleges neve volt kezdetben csak egy, később több vármegye részének is.

Magyarország egyes vidékeit néha meglepő kifejezésekkel említettéka  történelem folyamán, vannak még olyan nevek most is, amelyek fennmaradtak, és tudjuk most is, hogy pontosan melyik teerületekről van szó, ha ezekről szó esik. Ilyen például a Felvidék, amely korábban, még a 19. században meglepő politikai színezetet nyert, illetve egy magyar történetíró é politiksu, Grünwald Béla munkája nyomán más színezetet is kapott a földrajzi és közigazgatási fogalom.

Ám vannak olyan területek is, amelyek egyszerűen a népsségük, a lakosság összetétele után kaptak ragadványneveket, ilyen például a Hajdúság vagy a Jászság, utóbbi kettőt pedig még a mai napig is használjuk, ám vannak olyanok is, amelyek ugyan nagyon régen tényleg közszájon forogtak, és mindenki azonnal tudta, hogy miről van szó, mára azonban elfelejtettük ezeket, mert valami megváltozott, és a történelem közbeszólt.

Ilyen például a mi kis magyarországi Törökországunk, vagyis Sváb-Törökország.

Sváb-Törökországnak eredetileg Baranya déli részét hívták, majd később már Tolna és Somogy vármegye egyes részeire is használták. Így kiszélesedve tehát a Duna-Dráva-Balaton által bezért kis háromszögre használták sokáig. A török kiűzése után érkeztek ide sváb betelepülők, később pedig több mint 200 németnyelvű település jött létre tehát Magyarország ezen vidékén. A betelepítések államilgaz zajlottak III. Károly, Márai Terézia II. József uralkodása alatt tehát. Többségük német nyelvterületről érkezett, így nagyon sokan például Bajorországból vagy éppen Hessenből. A megnevezés pedig egyszerűen onnan jött, hogy oda települtek be, arra a vidékre, amely korábban még a törökök kezén volt, tehát Törökországhoz tartozott, és elé tették a sváb jelzőt.

Íme a német lakosságú területek Magyarországon.

Areas inhabited by ethnic Germans in the 19th century in the Hungarian Kingdom.

Posted by Online Maps Blog on Tuesday, October 31, 2023

A lakosság még a 19. században is 85 százalékban németekből állt ezen a területen.

Még a 20. században is sokszor hallani ezt a kifejezést, sok újságban is így hivatkoznak erre a területre.

Íme egy kis gyorstalpaló arról, hogy nézett ki Magyarország társadalma a 18. században, melyik területen milyen nemzetiségek éltek pontosan:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás