promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy magyar újság örökre megváltoztatta a külföldi férfi életét, évtizedekig másra sem gondolt utána - elképesztő utalás a Terminálban kis hazánkra
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy magyar újságban látta meg a képet, ami utána megváltoztatta az egész életét.

Sokan emlékezhetnek még Mehran Karimi Nasseri történetére, a férfire, aki 18 évig élt a párizsi Charles de Gaulle reptér termináljában. 1988-ban kelt útra, hogy Angliába költözzön, de a párizsi átszállásnál több problémába is ütközött, ugyanis mivel letelepedési céllal, önként hagyta el Belgiumot, a menekült státusza megszűnt, illetve ellopták a tárcáját, amiben benne volt minden hivatalos irata.

Így aztán ottragadt a reptéren - se útlevele, se állampolgársága, Belgiumba nem mehetett vissza, Angliába nem utazhatott tovább, Franciaországban nem maradhatott, szóval ott állt a senki földjén, és kénytelen volt ott élni 18 évig.

Nasseri történetét Steven Spielberg dolgozta fel a Terminál című filmjében, amiben Tom Hanks egy kitalált ország, Krakozhia egyik polgárát játssza, aki egy édesapjának tett ígéret miatt érkezik New Yorkba, azonban amíg a felhők között repült, az otthonában kitört a polgárháború, megszűnik az állampolgársága, és érvényes útlevél híján nem léphet ki semmilyen irányban a terminálról; ottragad majdnem egy évig.

Sokan nem is tudják még most sem, hogy ez a film valójában megtörtént eseményeken alapszik, hiszen semmiféle utalást nem kapunk erre az alkotásban, ráadásul az egész szándékosan úgy van tálalva, mint egy lehetetlen fikció, ami úgysem történhetne meg a valóságban. Ráadásul izgalmas érdekesség, hogy van benne egy apró magyar utalás, ami sokaknak elkerülheti a figyelmét még akkor is, ha 20-szor látta már a Terminált, pedig történet szempontjából egy igen lényeges eleme a produkciónak - gyakorlatilag a film legfontosabb jelenetének kulcsa ez az utalás.

Amikor Catherine Zeta-Jones karaktere rájön, hogy Viktor hónapok óta a reptéren él, kérdőre vonja. A férfi előveszi a titokzatos pléhdobozt, ami tele van aláírt képekkel. Kivesz belőle egy régi fotót is, amiről elmondja, hogy az apja egy 1958-as magyar újságban látta meg, és mint hatalmas rajongó, elhatározta, hogy levélben megkéri az összes jazz ikont, hogy küldjenek neki egy-egy aláírt fényképet. Sajnos a férfi meghalt, mielőtt az utolsó kép is megérkezett volna, ezért Viktor ígéretet tett, hogy maga utazik el New Yorkba, és felkeresi Benny Golson szaxofonost, hogy elkérje tőle az utolsó szignót.

Bár a magyar szinkronos verziót nem találtuk meg ebből a jelenetből, az alábbi videóban ti is meghallgathatjátok, ahogy Tom Hanks a "hungarian newspaperről" beszél.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás